Продължете към съдържанието

Поздравление на Българския патриарх Неофит до новоизбрания Кипърски архиепископ

Logo Spasi i Sohran 0001ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

БОГ НА МИРА И ЛЮБОВТА ДА БЪДЕ ВИНАГИ СРЕД НАС!

С искрена радост и братска в Христа, нашия Господ и Спасител, любов, всесърдечно приветстваме встъпването Ви на престола на архиепископите на Нова Юстиниана и цял Кипър. Престолът, който е основан от светия Христов апостол и свидетел Варнава и който през хилядолетното си съществуване е бил осветен от светителстването на безброй достойни архипастири, Ваши прославени предшественици, чието църковностроително, духовно-просветно и мисионерско дело от днес нататък Ви предстои да продължите.

Познаваме Ви като ревностен архиерей и вярваме, че като предстоятел на братската света Църква на Кипър ще положите всички усилия, за да оправдаете високото доверие, което Бог, чрез волеизявлението на Своя народ и на Свещеноначалието, Ви е гласувал. В усилното време, в което по Божие допущение живеем – време на нови тежки изпитания за църковното единство, когато врагът на човешкото спасение сее нови семена на вражда и разделение между православните народи, отговорността на архипастирите в Църквата Христова е огромна. Надяваме се, че във Ваше лице не само светата Църква на Кипър, но и цялото свето Православие ще намери още един стълб на вярата и благочестието, който с апостолска ревност в делото на Църквата и архипастирска разсъдителност уверено ще води църковния кораб през стихиите на мира сего.

Надяваме се и вярваме, че през дните и годините на Вашето служение традиционно добрите и братски отношения между нашите братски църкви и народи ще продължават да се задълбочават – за слава Божия и за нашето общо възрастване към „пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

Молитвите и небесното застъпничество на Божията майка и на всички просияли в светост Божии угодници да бъдат с Вас и с цялата света Църква на Кипър!

На многая лета, Блаженейши владико!

С братска в Христа обич,

 † НЕОФИТ

 ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content