Продължете към съдържанието

Съболезнователен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до Негово Блаженство Т Е О Ф И Л ІІІ, патриарх на Светия Град Иерусалим и на цяла Палестина

Logo Spasi i Sohran 0001                                                            

ВАШЕ БЛАЖЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТE И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,
БОГ НА МИРА И ЛЮБОВТА ДА БЪДЕ ВИНАГИ СРЕД НАС!

 

Достигна до нас вестта за кончината на Вашия предшественик по катедра на Йерусалимския престол – бившия патриарх Ириней!

Блаженопочиналият патриарх остава в паметта ни с кроткия си нрав, скромност, добронамереност и братско отношение към Българската Православна Църква, особено в най-трудното за нея време – това на зловредния разкол от 1992 г.

На Светия разширен и надюрисдикционен Всеправославен събор проведенен през 1998 г. в София, когато се потвърди легитимността и каноничния избор на приснопаметния наш предшественик патриарх Максим, правдата и истината възтържествуваха и с категоричната подкрепа на патриарх Ириней, тогава в битността си на митрополит на Йерапол, представител на Йерусалимската патриаршия. Тази подкрепа е незаличима в паметта ни!

Изкаваме съболезнования на Ваше Блаженство и Светия синод на Йерусалимската църква, на свещенството, монашеството и на всички сътрудници и родственици на блаженопочившия бивш Йерусалимски патриарх Ириней.

 

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

 

Вечна и блажена да пребъде паметта му!

 

С братска в Христа обич,

 

        † НЕОФИТ  ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

10.01.2023 г.

  гр. София

 

Visits: 5

Skip to content