Продължете към съдържанието

Измина една година от кончината на иконом Дамян Делов

viber image 2023 01 14 18 04 16 132В съботния ден, на 14 януари, бе отслужена панихида в памет на иконом Дамян Делов, дългогодишен енорийски свещеник в Костинброд, преставил се в Господа на 18 януари 2022 г.

В костинбродския храм "Св. св. Кирил и Методий", за който упокоилият се свещеник положи толкова много пастирски усилия, се събраха множество свещеници и миряни от София и страната, за да отдадат съборно почит към духовника, приятеля, сродника и изповедника, отишъл си от този свят преди една година.  

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. Заедно с него в богослужбата взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. Кирик и Юлита“, Банкя, иконом Методий Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски", иконом Георги Иванов от Сливница, протойрей Желязко Симонов, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Петърч, протойерей Стоян Димитров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Драгичево, протойерей Николай Пешов, протойерей Дамян Друмев, свещеник Йосиф Стоименов от храм "Св. Дух" и свещеник Серафим Рангачев.

Църковното събрание, изпълнило храма, със запалени свещи в ръка, с едно сърце и с една уста, изрази своята молитва към Бога за онзи, който приживе не се уморяваше да се грижи, да наставлява, да съветва и увещава към добро. Всички присъстващи спонтанно пригласяха на духовниците: „Упокой, Спасе наш с праведними раба Твоего…“.

В края на последованието епископ Герасим се обърна към опечалените присъстващи и каза:
"Отец Дамян беше един достоен Божи служител. Отдаде почти целия си живот на Църквата, в службата на паството и хората, привличайки ги да идват в Божия дом, за да се помолят на Спасителя, в Чието Възкресение той вярваше от цялото си сърце. Затова Бог му помагаше, даваше му благодат, даваше му сили. Беше неуморен поборник за правдата, тъй като не можеше да търпи нищо, което е извън истината, затова и не всички докрай го обичаха. Но това е правилно, тъй като по този начин можеше да се отсее доброто от злото… и той беше пример за постоянство, за търпение и за неуморен труд. Бог да го прости! Нека си спомняме винаги за него, да го поменаваме в молитвите си, защото нашата надежда е там, където е той сега, при Бога, във вечното Божие царство. Надяваме се, че той сега е при Бога, в Неговото вечно царство, където е истинският, вечен живот.

Дано Бог да го удостои с достойно място там, където всички ние искаме да отидем, но незнаейки какво точно ни очаква, все още сме изпълнени със страх и трепет… но се надяваме, че Божият промисъл за всеки един от нас е добър. Не знаем защо се случва някой от нас да си отива от този свят без време или неочаквано. Но за Бога всичко е очаквано, всичко е предвидено. Той знае кое е най-доброто време за всеки от нас, затова да Му благодарим, дори когато имаме раздяла с близък човек, с приятел, в случая с един достоен духовник. Бог го прости и да го упокои в селенията праведните, а нас да помилва!" – каза още епископ Герасим и благослови вярващите.

След панихидата в храма, църковното събрание се отправи към гробното място на отеца, което се намира в двора на църквата, близо до светия олтар. Край него духовниците отслужиха трисагий, а роднини, близки, енориаши, приятели и духовни чеда поднасяха свежи цветя.
За сетен път всички казаха за своя всеотдаен пастир, наставник и приятел: "Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се иконом Дамян! Вечна и блажена да бъде паметта му!"

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content