Продължете към съдържанието

Архиерейска света литургия в столичния храм “Св. ап. Петър и Павел”

viber image 2023 01 15 11 38 39 870В неделния ден, на 15 януари, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска света Литургия.

Архиерейското богослужение бе по повод празника Честните вериги и страдалческия подвиг на светия първовърховен апостол Петър, който празник Православната църква почита на 16 януари.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с епископа в богослужбата взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, свещеник Арсений Каньов от храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Пантелеймон.

Църковните песнопения на тържественото богослужение изпълниха клиросни певци и дамския хор при храма. След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед върху неделното евангелско четиво, което говори за евнгелския разказ за 10-те прокажени. Владиката обобщи, че "духовното здраве означава не само да се молиш, да просиш от Бога и да пребъдваш в храма, но да имаш и духовни дела, мисли, разсъждения и постъпки… и за всичко трябва да благодариш на Спасителя". Той припомни историята на празника на Честните вериги на свети апостол Петър и за желанието в този храм, посветен на светите апостоли, тържествено да се чества празника на св. Петър.

"Нека имаме благословението на св. ап. Петър, нека имаме благодатното осенение на неговите честни вериги, с които беше окован, и които ангелът Господен сам отключи. Нека с неговия духовен плам станем истински Христови ученици. Нека вървим по духовния друм и се изграждаме като благовестници на любовта и като радетели на духовните добродетели" – каза епископът и още веднъж призова присъстващите да имат чиста и съкровена молитва, ревност по Господа като св. ап. Петър и винаги благодарност към Бога и човеците.

Владиката поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде първосветителското му благословение.

Приветствие към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Кирил Дидов. Той благодари за архиерейската богослужба и за участието му в още един установен храмов празник, на който верният народ се събира и духовно се укрепва във вярата.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content