Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в чест на св. Поликарп Смирненски в митрополитския храм “Св. Неделя”

 22 02 2023 svpolikarpНа 23 февруари Православната църква почита паметта на св. Поликарп, епископ Смирненски. В този ден Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, чества своя имен ден. По този повод на 22 февруари, в навечерието на празника на свeтия мъченик, в митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, духовенството при храма: ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, както и иконом Йоан Куков, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Арсений Каньов, свещеник Георги Димитров, както и дяконите: митрполитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиан Периклиев и дякон Николай Пенев.

Тази вечер църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци и хор "Св. Наум Охридски", който бе разделен на две певници, като дясната бе дирижирана от д-р Андрей Касабов, а лявата – от Светослав Цеков.

В красиво подредения храм и богато обкичен със свежи цветя се събраха десетки християни, които обзети от празнично настроение се радваха на благолепната служба и с благоговение се покланяха на мощите на св. Поликарп Смирненски и на неговата икона, положени в центъра на храма на специален проскинитарий.

По време на вечернята бе осветено петохлебие, което епископ Поликарп раздаде на всички за здраве и благословение в края на богослужбата.

След вечерното последование епископ Поликарп сподели свой личен момент от монашеското му пострижение, което е извършено преди 26 години и при което му е дадено името Поликарп. Той разказа житието на своя небесен покровител св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, и отправи благопожелания на църковното събрание.

„Св. Поликарп е апостолски мъж, който е наследил Смирненската катедра от св. Вукол, слушал е апостолските слова на св. Йоан Богослов и благодатно се е утвърдил в тях, като ги е предал и в своето паство. Предал ги е на идните поколения да се утешават в мир, разбирателство и любов“ – каза в словото си епископът.

„Голяма радост и утеха е да се докоснем до мощите на св. Поликарп, частица от които имаме тук, в храма, в деня на неговата всенародна почит. Дай Боже, докосвайки се до неговите мощи да придобием мъжество и сила и да бъдем достойни в нашите дни, в нашия духовен живот, и утвърдени в добродетелност да бъдем пример, както е и той за тези, които са около нас. Нега по неговите молитви Бог да ни благославя и ни насърчава, да бъдем изпълнени с вярата му, с надеждата му и с любовта, с която гореше, и със свидетелството на вярата! По неговите молитви Бог на всеки да дарува радост, мир и духовно преуспяване“ – каза още владиката и благослови събралия се в храма благочестив народ.

Текст : Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

https://www.youtube.com/watch?v=8eFZH9B6b_Q
 

Visits: 2

Skip to content