Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна със сестринството на Клисурската света обител

20230223 105700На 23 февруари Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна със сестринството на Клисурската света обител „Св. Кирил и Методий“, която се намира в близост до гр. Вършец, Видинска епархия.

Монахините, водени от игумения Таисия, които за първи път се срещат с Негово Светейшество в София, бяха сърдечно посрещнати от патриарх Неофит, който с нескрита радост благослови деветте сестри, подвизаващи се в Клисурската обител. Те предадоха поздравите на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, с чието благословение осъществяват дългоочакваната среща.

Игумения Таисия представи на патриарх Неофит монахините и го запозна с трудовете, които полагат в манастира. Тя разказа за едно от основните им занимания – рисуването на икони, както за часовете, които отделят за певческа подготовка,  спомагаща умелото им участие в богослуженията.

Монахините поднесоха на първойерарха на Българската църква красиво изписана икона на Божията Майка „Умиление“, с пожелание винаги да го радва и подкрепя, и когато се моли пред нея да си спомня в молитва и за тях.

От своя страна Негово Светейшество подари за благословение на всяка от сестрите монашеска броеница и духовна литература, която да ги укрепва и утвърждава в монашеското служение. Срещата завърши с обща снимка и с пожелания за благодатен и спасителен Велик пост.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Иван Тупаров

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 6

Skip to content