Продължете към съдържанието

Молебен по повод десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

275BAC6A7D9731B7ED6EA27FC529BF3BС особена тържественост и духовна радост бе отслужен благодарственият молебен по повод десетата годишнина от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Богослужението бе отслужено в митрополитския храм-параклис "Св. Марина" и бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков, Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и протодякон Деян Коруноски.

Песнопенията бяха изпълнени от църковни певци, под диригенството на д-р Андрей Касабов.

„С братска любов в Иисуса Христа и дълбоко почитание се обръщаме винаги, а особено днес към Вас, отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви като първойерарх на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички усилия, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което достойно украсявате целия свой дълъг път, като монах и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменната богоподражателна любов към всички нас и цялото църковно изпълнение. За мъдростта и дълготърпението, с което уверено водите кораба на Православната ни църква през стихиите на мира сего“, каза в своето слово Великотърновският митрополит Григорий.

Той отбеляза, че първото десетилетие на първосветителството на Светейшия Български патриарх Неофит е време на труд „в продължение и надграждане върху положените преди Вас, от Вашите достойни предшественици, основи“.

„"Същевременно това беше и време на трудности. На нови и различни изпитания за нашата спасителна православна вяра, за православната ни Църква. Изпитания, които с Божията помощ и мъдро водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на смирение, на християнска любов и взаимно разбирателство, с ясно съзнание за това, че скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата не посрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“, каза още митрополит Григорий.

В края на молитвеното последование бе изпято многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод на БПЦ-БП и за целия български народ.

Източник: bg-patriarshia.bg

Текст и снимки: Ангел Карадаков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 4

Skip to content