Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за Неделя Сиропустна – на всеопрощението

Logo Spasi i Sohran 0001БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В самото навечерие на светата и велика Четиридесетница Църквата майчински ни приканва и към последното, завършително и най-важно действие от подготовката за встъпването ни в този спасителен период – акта на взаимното всеопрощение. Днес искаме и даваме прошка, следвайки по този начин заръчаното ни от Самия Господ и Спасител Иисус Христос, от Неговите апостоли и ученици, от всички богопросветени подвижници и Божии угодници от всички времена: „Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъдени; прощавайте, и простени ще бъдете“ (Лука 6:37).

Когато прощаваме се освобождаваме от тежестта на онова, което е натрупано в душата и което спъва естествения ни устрем към Бога и висините. Когато знаем, че сме простени, усещаме лекота, душевен мир и неземна радост. Взаимното всеопрощение ни дава неимоверни сили, с които да се издигнем над земното и суетното, за да продължим напред и нагоре – в стремежа си към светлото и висшето. Такива са истинските плодове на прошката, която светата Църква ни призовава да търсим и да даваме през всички дни от живота си, но особено днес, когато пред нас е подвигът на Великия пост.

Нека истински да се възползваме от предоставената ни възможност. Да се очистим взаимно от бремето на гнева, на всяко волно и неволно прегрешение, и преобразени чрез банята на покайните сълзи да встъпим в благословеното време на покаянието, когато ще извървим заедно със Спасителя Христос целия Негов трънлив път до Голгота и Кръста, смъртта и гроба, за можем с чисти сърца да се поздравим и с всепобедно Му Възкресение.

Днес моля за прошка всички вас и пръв от всички прощавам, с надежда да бъдем отечески простени и от Всемилостивия и Всеопрощаващ Бог, за да бъдем приети от Него, като верни чеда, в Царството на светлината, мира и радостта.

 

Божията любов, великата Му милост и всеопрощение да бъдат с всички нас!

 

Леки и спасителни пости!

 

† НЕОФИТ
  ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

26 февруари 2023 г., София


 

 

 

Visits: 10

Skip to content