Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Първа неделя на Великия пост – Неделя Православна

Logo Spasi i Sohran 0001ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В молитвена памет за всички защитници на чистата и спасителна православна вяра отбелязваме и тази богослужебна година Първата неделя на светата Четиридесетница – денят, определен от Църквата като празник на Тържеството на светото Православие. На този ден пред духовния ни взор са пресветлите образи на десетките и стотици, знайни и незнайни, борци за православие, ревнители на Божията правда и на Новия Божи Завет с човечеството, на вярата, „веднъж завинаги предадена на светиите“ (Иуда 3).

Тази вяра, с която и днес живеем и се спасяваме, е свидно достояние, извоювано от всички тях с достойно изповедничество и славно, всепобедно мъченичество. Вярата, която и днес изповядваме, е съхранено за нас съкровище, което е било заплатено от тях с цената на мъки и страдания, на осмиване и унижения, които те са били принудени да претърпяват, но и които те с радост са понасяли, тъй като залогът на тази вяра не е нито земно благополучие, нито суетна земна слава, а вечната небесна участ на човека.

Това е спасителната вяра, която ни е оставил Сам Господ Иисус Христос, която след Него са разпространили светите апостоли и която са предали през вековете всички Христови верни свидетели – отци и учители на светата Църква, изповедници на името Христово и мъченици, увенчали живота си със съвършено уподобяване на Христа, заплащайки с живота си верността си към Него и Евангелието. Тази православна вяра е била преследвана още от самото начало, защото „светлината дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината“ (Иоан 3:19), и защото „в света скърби ще имате“, както още Спасителят предупреждава учениците, и добавя: „но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан 16:33).

Тези паметни думи на Господа са ясно свидетелство за това, че тържеството на тази вяра, което е тържество и на Самия Господ Иисус Христос и на светата Му Църква, е онази вечна победа на светлината над тъмнината, за която отново четем при светия евангелист: „И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Иоан 1:5). Тържеството на православната вяра е вплетена в този триумф на светлината над мрака, на доброто над злото, на живота над смъртта.

Днес Църквата празнува победата на православната вяра в края на иконоборческата криза – една славна и наистина достохвална победа от средата на деветото столетие, която се е запечатала в църковната памет със своето символно значение – като своеобразен епилог на христологическите спорове до онзи момент. И след това свое Тържество обаче светото Православие е трябвало да се бори за своята чистота, и тази борба продължава и до днес.

Тържеството на православието не е и не може да бъде даденост. То не е нещо, което е настъпило веднъж и завинаги, и затова е гарантирано за всички времена. Тържеството на Православието е победа, която се извоюва постоянно, по всяко време и на всяко място, във всяка епоха и при различни условия и обстоятелства. То е, за което следва да работим всекидневно и всички ние: всеки от нас, поотделно, и всички заедно – като Църква. Само тогава Бог ще благоволи над нас и ще ни съдейства в усилията ни за запазването и поддържането жива на тази спасителна вяра, която Той ни е дал веднъж и завинаги.

Светото Православие е едновременно правоверие и праводействие. Нека бъдем достойни приемници на всички Христови изповедници и мъченици, които честваме днес – в Неделята на светото Православие. Да изучаваме живота и делата им, вярно да следваме оставения ни от тях добър пример и да бъдем носители на светлината и доброто в света, в който живеем.

По молитвите на Пресвета Богородица и на всички дивно прославени изповедници и поборници на светата православна вяра Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

5 март 2023 г., София


 

 


 

 

Visits: 5

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content