Продължете към съдържанието

Начало на съборните четения на Богородичния акатист в катедралния храм “Св. Неделя”

IMG 8878 scaledНа 3 март, петъчната вечер на първата седмица на Великия пост, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя” бе отслужено Малко повечерие с Молебен канон към Пресвета Богородица, с първа част на Богородичния акатист. Според църковното установление последованията в този ред се изпълняват по време на Великия пост.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит първото последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, заедно с протойерей Петър Славов и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, както и столични свещеници.

Възхвалните песнопения към Божията Майка бяха изпълнени от Софийския свещенически хор, ръководен от ставрофорен иконом Кирил Попов.

В съборната молитва към Божията Майка – Закрилницата на човешкия род, взеха участие и десетки миряни. В края на Богородичния акатист към събралото се църковно изпълнение се обърна със слово епископ Герасим:

"И тази богослужебна година в първия петъчен ден на светата Четиридесетница ние славословим Пресветата Божия Майка и молитвено се обръщаме към Нея – да ни закриля и укрепва в подвига на Великия пост. Смирено просим светите ѝ молитви и съзнавайки нашата немощ и греховност, зовем: „Владичице, помогни ни, като се смилиш над нас”; „Пресвета Богородице, спаси ни”; „Майко Божия, запази ни под твоя Покров”.
Нейната молитвена подкрепа и Нейното небесно застъпничество, които търсим във всичките дни от живота си, са ни особено необходими именно сега, когато в искрено покаяние, в пределно усилие за борба с греховните и разрушителни страсти, които ни владеят, очистването от всяка нечистота на плътта и духа, ние се подготвяме за най-светлото тържество на нашата вяра – Възкресението на нашия Господ Иисус Христос.

Пресвета Богородица е надежда и прибежище на целия християнски род. Тя е тази, която Църквата справедливо прославя като "по-почитана от Херувимите и и несрвнено по-славна от Серафимите".  И тази Нейна чест на е случайна, защото единствена от целия човешки род Тя бе намерена за достойна да принесе човешкия дял и участие в тайната на богочовечеството" – каза в словото си епископ Герасим и завърши с думите:

"Ето защо в тези дни и седмици, когато в изпитанието на поста извървяваме заедно с Господа Неговия скръбен път до Голгота, до Кръста, до Разпятието и хладния гроб, ние не бихме намерили за себе си по-добър спътник и помощник от Тази, която първа извървя с Него целия този трънлив, осеян с толкова мъка и болка път; която най-силно от всички преживя всички Негови страдания, защото това бяха страданията на Нейния Син. Като  Майка Божия, Пресвета Богородица е майка и на всички християни и Нейната нежна майчинска любов усещаме винаги, когато сме в беда и нужда, когато сме отчаяни и безутешни. Днес ние отново се молим да бъде с нас в нашата подготовка за достойно посрещане на светлото Христово Възкресение".

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 4

Skip to content