Продължете към съдържанието

Среща на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и деканското ръководство на Богословския факултет

91902969D0DC95CD48016F6E2BFED874Днес, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща декана и деканското ръководство на Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а на него бяха обсъдени редица инициативи и събития, които ще се случат през настоящата година по повод стогодишнината на Богословския факултет. Доц. д-р Ивайло Найденов предаде поздравления от преподавателския колектив на Богословския факултет, както и от студентите, като допълни, че факултетът усеща подкрепата и духовната грижа на Светейшия патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП.

Ремонтните дейности, които в момента текат в Богословския факултет също бяха тема по време на срещата. Негово Светейшество патриарх Неофит пожела успех във всички предстоящи начинания на деканското ръководство и на преподавателите в отбелязването на голямата годишнина. Обсъдени бяха и различни общи инициативи между Софийска св. митрополия и Богословския факултет, които са се състояли през последните години, а и такива, които предстоят да се случат. 

Доц. д-р Павел Павлов представи на Светейшия патриарх своя труд в памет на преподавателя от Софийската духовна семинария – Ганчо Велев. Книга, която излезе в началото на тази година и обръща внимание върху делото на скромния преподавател, възпитал във вярата и богословието на стотици младежи, някои от които и днес са клирици на Българската православна църква. 

На срещата участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, преподавателите и зам. декани доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Екатерина Дамянова, доц. д-р Андриан Александров и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. 

В края на приема деканът на Богословския факултет изрази надежда Църквата все така духовно да се грижи за Богословския факултет. Споделени бяха и идеи за още общи инициативи в полза, както на академичното богословско образование, така и в полза на църковната проповед. 

Източник: bg-patriarshia.bg

Текст и снимки: Ангел Карадаков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content