Продължете към съдържанието

Поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод стогодишнината от провеждането на първия факултетен съвет на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Logo Spasi i Sohran 0001                               ДО ДОЦ. Д-Р ИВАЙЛО НAЙДЕНОВ

                               ДЕКАН НА БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ

                               ПРИ СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

С отеческа обич и топъл архипастирски благослов се обръщаме в този паметен ден лично към Вас, а във Ваше лице и към скъпите на сърцето ни преподаватели, служители и студенти в Богословския факултет на най-старото висше учебно заведение в България, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като всесърдечно Ви приветстваме и поздравяваме със стогодишнината от първия факултетен съвет, поставил началото и на академичния живот на тази първа висша богословска школа у нас.

Днес мислите и молитвите ни са с всички настоящи и бивши възпитаници на тази наша духовна „Алма матер“, и особено с онези, които през всичките тези сто години са отдавали силите и талантите си в разгръщането и преподаването на божествената наука. Днес, сто години след полагането на основите на висшето ни богословие, техните имена респектират още по-силно, а оставеният от тях образец на всеотдайно служение в храма на православното богословие задължава за достойно следване на техния пример.

Бъдете усърдни следовници на основателите на най-старата ни висша богословска школа и ревностни продължители на тяхното дело, вдъхновявайте се от апостолския им устрем и дръзновение, и Всещедрият Бог ще благоволи всякога над вас и ще ви укрепва в трудовете ви за прослава на Неговото свето име и за утвърждаването на светата Му Църква сред православния ни народ.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на свети Климент Охридски и на всички просияли в светост Божии угодници да бъдат с всички вас!

Честита и благословена годишнина!

С отеческа в Христа обич,

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

10.03.2023 г.

гр. София

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content