Продължете към съдържанието

Първа копка и полагане на основен камък на храм „Всички български светии“ във ВТУ „Тодор Каблешков“

52774715745 06c61cf342 kНа 27 март, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше направена първа копка и полагане на основен камък за изграждането на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София.

Тържественият водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Димитров, председател на Църковното настоятелство на новостроящия се храм, и протойерей Костадин Тренев.

Полагането на основния камък на храма беше организирано и уважено от проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, проф. д-р инж. Красимир Кръстанов, зам.-ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, както и от г-н Георги Илиев, кмет на район „Слатина“, и от много ректори на висши учебни заведения, преподаватели, студенти, гости, верен народ и деца.

След водоосвещението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела успех в работата и скорошно освещаване на храма. Той благодари на всички, които са се наели с тази нелека задача и призова над всички Божието благословение и помощ.

Благодарност към епископа и присъстващите отправи г-жа Тодорова, която връчи на Негово Преосвещенство благодарствена грамота и плакет за усилията и подпомагането на святото дело, което ръководството на Висшето транспортно училище и църковното настоятелство са си поставили за изпълнение.

Всички присъстващи станаха свидетели на това историческо събитие за транспортното училище и изразиха надежда, че в най-скоро време храмът ще бъде факт и ще ги събере отново на неговото освещаване.

Храмът е построен и ще бъде транспортиран в София от Солун, Гърция, след като бъде направена основната плоча за монтирането на църквата в двора на Висшето транспортно училище.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content