Продължете към съдържанието

Василиева света Литургия с архиерейско предстоене в Лозенския манастир “Свети Спас”

DSC 7232На 2 април 5 Неделя на Великия пост на св. преподобна Мария Египетска, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в Лозенския манастир "Свети Спас" беше отслужена архиерейска Василиева света Литургия.

По традиция, в Петата неделя на Великия пост, когато си припомняме за живота и духовното преуспяване на св. преподобна Мария Египетска, се посещава девическа света обител и се отслужва света Литургия с архиерейско предстоене.

Светата Литургия в манастир "Свети Спас" бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, духовен отец на сестринството, йеромонах Гавриил, брат на Осеновлашкия манастир, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Клиросното пение изпълниха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, заедно с част от сестрите при светата обител.

След тържественото богослужение епископ Поликарп произнесе кратка проповед за живота и добродетелите на св. преподобна Мария Египетска и изтъквайки нейното преуспяване, пожела на църковното изпълнение да й подражават и да изпълват сърцето си със смирение, покаяние, търпение, мъжество, постоянство и най-вече с любов.

Епископ Поликарп поздрави служилите духовници, певците, игуменията на светата обител монахиня Теодора, сестринството на светата обител и поклонниците от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, духовна радост и достойни дни в предстоящото поприще на Великия пост, както и истинско посрещане на Пасхата Христова Великден Възкресение Христово.

От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископ Поликарп подари на сестрите монахини по една броеница за благословение и с пожелание да не престават да се молят за себе си и за целия свят.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content