Продължете към съдържанието

Надежда Панайотова за предаването „За децата с Надежда“

ZaDecaНадежда Панайотова е българска актриса, певица и преподавател. Тя е магистър по публична реч, а от 2010 година е преподавател по правоговор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в школи МОНТФИЗ. Известна е с озвучаването на филми и сериали, като е дублирала едни от най-любимите на децата анимационни герои през последните години. От 2022 г. тя е част от екипа, който работи в православно радио “Епархийски глас”, където води авторското предаване “За децата с Надежда”. Разговаряме с нея непосредствено след завършването на тържеството, организирано в чест на 50-ото издание на нейното радиопредаване.

Какво е да работите за радио, което има православна насоченост? Какво е да се подготвят детски християнски предавания?

За мен е изключително интересно, тъй като мен това ме вълнува лично. Така успявам да канализирам някои свои разбирания. Мечтата ми е до повече деца да достигат думите за вярата и за Господ, а те да почувстват Бога близко до себе си. Всъщност предизвикателство е, защото не съществува в нашата епархия друга такова радио и друго такова детско предаване. За мен е някак радостно да творя за децата.

Вие сте участвали в различни медии, в предавания с образователни и развлекателни формати, трудно ли се прави православно предаване за деца?

Трудно е, тъй като се старая да избегна прякото насочване към вярата, не искам да звучи крайно, схоластично. Иска ми се съвсем леко децата да откриват нещата, които са свързани с Господ и да ги възприемат свободно, спокойно, без да се чувстват притиснати, като на игра.

Какво подготвяте за следващите броеве?

Истината е, че всеки брой се ражда в седмицата преди да излезе. И ако трябва да съм напълно честна аз разчитам на това, че Господ ми изпраща хората няколко дни преди предаването. Аз се захващам и измислям темата и начина, по който да я поднеса. Всякакви могат да са предаванията, въпросът е да съумея да ги насоча към християнството.

Направихте прекрасен празник – децата бяха щастливи, учителите доволни, родителите удовлетворени. Все пак как Ви се струва, постига ли се желаният ефект от това, което правите в радиото?

Специално за радиото си мисля, както и самият епископ Поликарп ни насърчи, че е нужно да се трудим по-усърдно и да популяризираме предаването. Няма достатъчно гласност за това, което се случва, говоря специално за моето предаване. Струва ми се, че трябва да се има повече разпространение на предаването, защото то остава само за себе си. Едно предаване без слушатели, без зрители, кому е нужно?IMG 7093

Затова ли решихте да организирате този празник извън студиото, в храма, в жива среща с децата?

Да. Това е една от причините. Реално погледнато една година не много време. Аз не го правя за себе си и ми се иска да има ответна реакция, тоест децата да го чуят, да го знаят. Ето например децата, които бяха тук, се заинтересуваха къде можем да го чуем предаването, кога се излъчва, по кой радиоканал, т. е. има интерес. Ние създаваме интерес, въпросът е сега вече да го задържим този интерес. Не за друго, а защото голяма част от децата не се чували за Бог, бъркат основни понятия, не знаят основни имена, чудят се коя е Ева, Коя е Дева Мария и каква точно е Тя, Кой е Христос, и какво е направил за човечеството. Хубаво е да имат стълбове до себе си, които занапред да ги държат и да израстват силни във вярата, което ще ги направи устойчиви и в живота.

Какво си пожелавате като водеща на предаването „За децата с Надежда“?

Пожелавам си да има много повече деца, които да слушат предаването, и да оставя нещо в тях от това, което споделям. А на себе си пожелавам да имам достатъчно сили. Господ да ми дава сили да го правя, докато мога.

Благодаря и успех на предаването „За децата с Надежда“!

Интервюто взе Весела Игнатова

Предаването „За децата с Надежда“ можете да слушате в ефира на радио „Епархийски глас“ на адрес radio-glas.mitropolia-sofia.org всеки вторник от 7:00 ч. и от 19:00 ч., с повторения в четвъртък и събота по същото време. Записи на предаванията можете да откриете в каналите на радиото в Spotify и в Youtube.

Visits: 4

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content