Продължете към съдържанието

Велик маслосвет в столичния катедрален храм „Св. Неделя”

IMG 1691На 12 април, вечерта на Велика сряда, в столичния катедрален храм „Св. Неделя”, след изпълнение на Mалко повечерие бе отслужен Велик маслосвет. Това специално и единствено по рода си тайнство се извършва само веднъж в годината за цялото църковно общество.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В продължителното последование, което включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива взеха участие, заедно с епископа седем свещенослужителя: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на катедралния храм, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов и свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство. В богослужбата взеха участие и дяконите: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юпиан Периклиев и дякон Антоан Марков. 

Църковните песнопения бяха изпълнени от сборна група духовници и певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и д-р Калин Кирилов. Епископът и духовниците се редуваха в четенето на евангелските откъси и освещаващите молитви. В края на последованието придържайки св. Евангелие те го поставиха символично върху главите на всички присъстващи и по този начин видимо изобразиха невидимото снизхождане на Божията благодат.

В края на последованието епископът обясни значението на този маслосвет и помаза богомолния народ за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.

„Нека Бог да снизходи над нас, да ни изцери от всяко телесно и душевно страдание. Да ни укрепи във вярата, да се вдъхновим и да видим Неговата милост като изцерява нашите недъзи. Нека това елеосвящение бъде за всеки един от нас за здраве, за спасение и вечен живот!“ – благопожела  владиката като благослови събралия се в голямо множество богомолен народ. Дълго време седемте духовника помазваха вярващите с осветения елей, а те подкрепили се духовно от благодатната служба и осветени телесно се отправиха към домовете си да отнесат частица от Божието благословение.

 
Текст и снимки: Весела Игнатова
 

 

 

 

Visits: 2

Skip to content