Продължете към съдържанието

Обновление на храм и духовно отличие на Светли четвъртък в гр. Дупница

1На 20 април, Светли четвъртък, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Дупница, беше отслужена архиерейска св. Литургия. Поводът за архиерейското посещение и служение беше обновлението на храма след продължително затваряне и ремонт.
Пасхалната Утреня и св. Литургия с чина на обновлението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, свещеник Костадин Бошнаков, свещеник Георги Гелов, свещеник Иван Айдаров, предстоятел на храма, свещеник Венцислав Ангелов, свещеник Петър Очков, свещеник Добри Добрев, свещеник Георги Граховски, свещеник Георги Иванов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха псалтите: д-р Андрей Касабов, д-р Светослав Цеков и г-н Симеон Симеонов от хор „Св. Наум Охридски“.
Обновлението на храма беше уважено от инж. Методи Чимев, кмет на гр. Дупница, г-н Александр Пандурски, обл. управител на Кюстендил, зам.-кметове, общински съветници, представители на различни организации и институции, както и стотици граждани на гр. Дупница и региона.
След св. Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за Възкресението на Господ Иисус Христос, както и за смисъла на това важно историческо събитие. Негово Преосвещенство свърза светлите дни на Възкресение Христово с обновлението на храма, като Възкресение на църквата, която беше обновена за нов духовен живот.
Той благодари от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на предстоятеля на храма свещеник Иван Айдаров за усърдието, с което пое това послушание, както и на всички ктитори и дарители, подпомогнали ремонта на Божия дом. Епископът поднесе особена благодарност на основния ктитор г-н Юлиян Манов, за пълната подкрепа – финансова и идейна. От името на всички присъстващи на г-н Манов бе връчена благодарствена грамота. На храма, чрез предстоятеля, епископ Поликарп връчи икона на св. Николай Мирликийски Чудотворец, от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за спомен и благословение на верния народ.
За духовни заслуги и безспирен труд по ремонта, реставрацията и отварянето на храма, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отличи с офикия „протойерей“ свещеник Иван Айдаров. На новия протойерей той пожела дълголетно, благолепно и смирено свещеническо служение.
Епископът благодари на всички: свещенослужители, певци, верен народ, медиите и подрастващите за това, че всеки е принесъл за отбелязването на този празничен ден с особена тържественост и радост.
Думи на благодарност към епископа, поднесе протойерей Иван Айдаров. Нафората раздаде новоотличения свещеник. Празникът завърши с освещаването и раздаването на празничен курбан и хлябове.
Епископът пожела храм „Св. Николай“ да бъде винаги отворен, всеки четвъртък да се чете акатист или молебен канон към св. Николай и хората да получават Божията милост и благодат и да се радват в прегръдката на св. Николай.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content