Продължете към съдържанието

Кюстендилското с. Скриняно се сдоби с нов храм

skriniano 2023На 22 април – Светла събота, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено беше осветен новоизграденият храм в кюстендилското село Скриняно. Храмът е посветен на празника Успение Богородично.
Чинът на пълното освещаване на новата църква извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, иконом Светослав Григоров, свещеник Тодор Точев, предстоятел на храма и енорийски свещеник на селото, свещеник Георги Тасков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Даниел Сираков.

Църковната певница беше отлично ръководена от столичните клиросни певци д-р Андрей Касабов и д-р Светослав Цеков.
При освещаването на храма в св. престол бяха вградени мощи на св. Баташки новомъченици.
След освещаването на храма и св. Литургия, епископ Поликарп отличи с офикия „протойерей“ свещеник Тодор Точев, като му пожела достойно и благодатно служение.
В края на тържественото Пасхално богослужение и освещаването на новия храм Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за празника Възкресение Христово – Пасха, за мира и радостта, както и за Христовата любов. Той призова присъстващите да обичат Бога и да се стараят да бъдат изрядни православни християни, и придобили храм, да бъдат винаги в него на молитва и обединени всички заедно, като едно голямо семейство, да участват само в добри и полезни инициативи, служейки на всички за пример.
Той благодари на дарителите, строителите и благоукрасителите на храма, както и на всеки, подпомогнал това свещено дело, кой с каквото може, и пожела Бог на всички да въздаде хилядократно.
Епископът поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вярващите и подари икона с образа на св. Богородица за спомен и благословение на храма от Архипастиря на Софийска епархия.
Празникът в с. Скриняно беше уважен от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Общински съвет – Кюстендил, г-н Кирил Стоименов, кмет на с. Скриняно, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и от десетки православни християни, жители и гости на китното кюстендилско село, дошли да споделят радостта на историческото тържество.
За всички уважили празника беше приготвен и раздаден курбан.

{gallery}Novini/2023/21-04-skriniano{/gallery}

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНИ ТУК!

 

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content