Продължете към съдържанието

Томина неделя в манастира Седемте престола

1На 23 април, през тази година, Православната църква отбелязва Втора неделя след Пасха, която е наречена Антипасха или Томина неделя. По традиция на много места из епархията денят се почита с особена тържественост и празничност. Едно от тези места е Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, известен като Седемте престола. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит манастирският празник беше уважен с архиерейско посещение.

Тържествената св. Литургия в храма оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Севастиан, игумен на св. обител, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков. Църковният певчески клир беше огласен от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, д-р Светослав Цеков, и църковни певци от гр. София.

Манастирският храм беше преизпълнен с богомолен народ, както и двора и околностите на старославната св. обител.

След неделната св. Литургия, епископ Поликарп произнесе кратка назидателна проповед, в която призова вярващите да изпълнят сърцата си със силна и непоколебима вяра и да се изграждат като верни чеда на Бога. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископът подари на игумена и на братята на Осеновлашкия манастир по една броеница за благословение и усилване на молитвата, както за себе си, така и за целия свят.

Празничният ден продължи с литийно шествие от храма във външния двор на манастира, където беше извършен водосвет, бяха поръсени всички присъстващи със св. вода, както и осветени различни приношения и общ курбан. Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави отново цялото празнуващо множество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, преуспяване и мир.

През целия ден в светата обител прииждаха поклонници, които прекрачвайки прага на манастира споделяха пасхалната си радост и се молеха всеки за своята си нужда.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

aHBqjACcLsЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНИ ТУК

Снимки: архимандрит Евтимий

{gallery}Novini/2023/23-04-2023-Sedemte-prestola{/gallery}

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content