Продължете към съдържанието

За предстоящата премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“

IMG 6341На 25 април в партерното фоайе на Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на премиерата на „Рилският пустинник“- музикална поема в две действия и десет картини. Спектакълът, подготвен от Софийската опера се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

Музикалното произведение, което се поставя за първи път е по текст на известния български поет, писател и общественик Тихомир Павлов (1880-1937), композитор е ставрофорен иконом Кирил Попов, а диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприян, режисьор – академик Пламен Карталов.

Произведението, написано през 1937 година е според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец, и е официално одобрено и препоръчано от тогавашното Министерство на просветата.

 В пресконференцията взеха участие почти целия творчески състав, подготвил музикалната поема.

Отец Кирил Попов сподели, че поемата е била в забвение, докато през 2022 г.  я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение. Той подробно разказа за посланията, които носи произведението и за значимостта на преподобния, който заслужава достойна възхвала.

Митрополит Киприян изказа благодарността си към всички, които полагат усилия произведението да получи онази музикална форма, която да насочва душата към Бога и към почит на св. Йоан Рилски. Той сподели, че в поемата има симбиоза от двата вида църковно пеене – източно и хорово, които непрекъснато се преплитат, и заедно с тях участват оркестър, детски гласове, солисти така че: "всички пеят църковна музика, която носи святост, надежда и мир". Архиереят подчерта силното си впечатление от песента на Лука, племенник на св. Йоан Рилски и хорът на ангелите, изпълнен от деца.

Проф. д-р Павел Павлов, който е консултант на сценария разказа за личността на автора Тихомир Павлов, който не обичал "търговската реклама" и затова произведението му дълго време не било популярно, както и за времето, в което се е състояло историческото събитие – срещата на св. Йоан Рилски и българския цар Петър.

Актьорът Ириней Константинов, който влиза в ролята на Рилския пустинник сподели какво голямо предизвикателство е да се заеме и изпълни ролята на всебългарския светец и как текст, музика и гласове въздействат на човешката душа. Свои впечатления споделиха солистите Атанас Младенов и Веселин Михайлов, които за първи път изпълняват православно произведение.

Пресконференцията продължила повече от час премина към репетиционната зала, където присъстващите журналисти имаха възможност да чуят част от музикалната поема.

Премиерните изпълнения на "Рилския пустинник" ще бъдат на 10 и 23 май в Софийската опера и балет.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Линк към клип за музикалната поема „Рилският пустинник“

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tl_IAHuwHiw

Visits: 4

Skip to content