Продължете към съдържанието

Тържествено посрещане мощите на св. вмчк Георги Победоносец в София

IMG 6644 scaledНа 26 април в София бе официално посрещната частица от мощите на св. великомъченик Георги Победоносец. Тя бе тържествено донесена от църковна делегация, начело с отец Георгиос Келембекис, предстоятел на храма „Св. Георги“ в гр. Нигрита, Гърция, в който се покои частицата от дясната ръка на светеца.

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит пръв посрещна светинята и се благослови от нея като даде начало на литийното шествие, което да премине по софийски улици и да достигне до столичния древен храм „Св. София“.

С тържествен ход светинята, поставена на благоукрасен цветен киворий бе изнесена от митрополитския храм „Св. Марина“ и под звуците на камбанен звън потегли към централния булевард „Цар Освободител“. Литийното шествие бе предвождано от детски духов оркестър, следвани от деца облечени в народни носии, а след тях вървяха десетки свещеници от София и епархията.

Вървейки непосредствено след кивория викарият на Софийския митрополит – Белоградчишки епископ Поликарп, предвождаше благочестивия народ, заедно със зам.- минисъра на културата доц. д-р Пламен Славов и кмета на гръцкия град Нигрита г-н Атанасиос Масларинос.

Тържествената лития, начело с Белоградчишки епископ Поликарп, премина край Руската църква „Св. Николай“, която го приветства с камбанен звън, и продължи към храм „Св. София“, където вече го очакваше голямо множество благочестив народ. След поставянето на св. частица в центъра на храма бе дадено началото на празничното вечерно богослужение.

То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Стефан от Троянската света обител, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма, и десетки свещеници от Софийска епархия, както и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Вечерното богослужение бе изпълнено от столични певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. По време на вечернята бе осветено петохлебие, което бе раздадено в края на богослужбата за здраве и благословение на всички присъстващи. Дълга опашка от миряни, достигаща да края на градинката се изви пред старинния храм, които чинно чакаха реда си да се поклонят на св. Георги и да попросят от него духовна закрила.

Продължителната вечерна богослужба завърши със слово на епископ Поликарп, който благодари на църковното изпълнение за неговата съпричастност, и на събратята от съседна Гърция, които с благословението на техния митрополит донесоха светата частица в България.

С поздравително слово към многобройните присъстващи се обърна и протопрезвитер Георгиос Келембекис, предстоятел на храма „Св. Георги“ в Нигрита. Той благодари за възможността да посети България и да донесе за благословение на българския народ частица от мощите на св. Георги.

„Приветствам Ви от храма „Св. Георги“ в Нигрита, Гърция! Храмът ни има около 500-годишна история. Издигнат е в края на 15 в. и в него има стенописи от средата на 17 в. с  много красива изработка, както и стенописи от 19 век. Най-ценното наследство, което съхраняваме в храма, освен иконите от 14 в., са св. мощи (част от десницата) на св. великомъченик Георги Победоносец. Присъствието на св. мощи е като присъствие на самия св. Георги, и това го усещаме, защото св. Георги много пъти ни е явявал лечебната си сила.

Това за нас, жителите на Нигрита и околността, но и за всички поклонници, укрепва обичта ни към светеца и кара вярата ни да расте и да става още по-силна. Знаем, че в трудностите, с които се сблъскваме, имаме наблизо приятел – св. великомъченик Георги, който е и приятел на Бога и в рая седи до Него и се моли за нас, за вас и за целия свят. Благодатно поклонение и св. Георги да закриля и да пази всички ни!“ – благопожела гръцкият протопрезветер.

Владиката отново благодари на присъстващите за тяхната духовна ревност и отправи пожелания за благодатни и духовни дни в навечерието на предстоящия Гергьовден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – част I

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – част II

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 2

Skip to content