Продължете към съдържанието

Десницата на св.Георги беше тържествено посрещната в гр.Брезник

04 05 2023 breznikДнешната майска утрин бе по-особена за малкото, но китно градче Брезник, разположено в гънките на планините от Краището.

Точно в 9 сутринта св.мощи – част от десницата на св.вмчк Георги Победоносец, пристигнаха за поклонение в старинния храм на преп.Петка Епиватска – духовното сърце на града.

Те бяха посрещнати от стотици миряни, чието желание първи да се докоснат до светинята победи досадата от пролетния дъжд.

Архиерейският наместник иконом Александър Стоев пое мощехранителницата от ръцете на протопрезвитер Георгиос Келембекис и я внесе в храма, където вярващите се наредиха за молитва и благословение от светеца.

Веднага след това бе отслужена божествена св.литургия, предстоявана от иконом Александър Стоев в съслужение с иконом Константин Стойчев – предстоятел на брезнишкия енорийски храм "Св.Петка" и свещеник Иван Димитров, предстоятел на храма "Св.св.Кирил и Методий" в Ковачевци. В св.олтар молитвено участие взе протопрезвитер Георгиос Келембекис, а песнопенията на клира изпълниха архим.Атанасий Султанов и свещеник Димитриос Мерганьотис.

В края на богослужението отец Александър приветства на насъбралото се множество с радостния повод в тези празнични дни и пожела по молитвеното застъпничество на св.Георги пасхалната радост да пребивава дълго в сърцата на вярващите. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит за благословението св.мощи да посетят България и Пернишка област за духовна утеха и укрепване във вярата на миряните и произнесе многолетие за Светейшия и за целия народ!

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК!

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content