Продължете към съдържанието

Летният празник на св. Николай беше отбелязан тържествено в гр. Елин Пелин

DSC 5468На 9 май, в деня, когато се отбелязва летният празник на св. Николай Мирликийски Чудотворец – Пренасяне на св. мощи на светеца от Мир Ликийски в Бари, Италия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. Николай“, гр. Елин Пелин, беше отслужена архиерейска св. Литургия и по такъв начин бе почетен храмовия празник на църквата.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, иконом Стоян Стоянов, протойерей Серафим Мишев, свещеник Цветан Велинов от храмовото духовенство, йеродяконите Вартоломей и Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха църковни псалти от гр. София, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Празникът на храма беше уважен от г-н Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин, заместник кметове, г-н Николай Плещов, председател на общински съвет Елин Пелин, представители на различни институции и организации, както и от десетки православни християни, жители и гости на града.

След празничното богослужение, пред храма, беше извършено водоосвещение, за здраве и благословение на вярващите, както и осветен курбан и различни приношения в чест на св. Николай Чудотворец.

Пред храма Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп се обърна с проповед към присъстващия верен народ и говорейки за важни моменти от живота на светеца, поощри слушателите да се изпълнят с добродетелите на св. Николай и да живеят искрено своя социален и духовен живот.

Епископът поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили и преуспяване във всяко начинание.

Благодарствени думи за посещението и служението към владиката отправи отец Иван. Той му поднесе букет с цветя. Епископът благодари за топлите думи и подчерта, че е винаги радост да посещава Елин Пелин и да бъде близо до верния народ.

Преосвещеният епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с Възкресението Христово и празника на св. Николай Чудотворец.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНИ ТУК

Снимки: архимандрит Евтимий

Видео: Любомир Върбанов

{gallery}Novini/2023/09-05-2023-Elin-Pelin{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content