Продължете към съдържанието

Празнично вечерно богослужение и литийно шествие в чест на св. Николай Софийски

IMG 0108На 16 май, в навечерието на празника на св. мъченик Николай Софийски, в едноименния столичен храм, който се намира на кръстовището на улиците „Пиротска" и „Опълченска“, бе отслужено архиерейско вечерно богослужение с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, иконом Стилиян Табаков, протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство, протойерей Иван Иванов, протойерей д-р Сава Кокудев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Ивайло Борисов.

Църковните песнопения бяха изпълнени с особена възторженост от софийски певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. Сред тях бяха доц. д-р Любомир Игнатов и Никола Антонов. Техните изпълнения допринесоха за молитвеното настроение и духовната радост на многобройните вярващи събрали се в храма да отдадат молитвена почит към родния светец.

По установена традиция по време на вечерното богослужение беше извършено литийно шествие до лобното място на мъченика, като тържествено бе пренесена и частица от неговите св. мощи.

Мястото, където е пострадал св. Николай Софийски, се намира на ул. „Цар Симеон” № 125 и е известно с името „Търницата”. Там, пред вратите на параклиса и гроба на софийския светец бе отслужен водосвет от епископ Поликарп, в края на който той поръси със светена вода боголюбивите християни, изпълнили двора.

Под звуците на църковната камбана и църковни песнопения, шествието отново се отправи към величествения софийски столичен храм, където продължи вечерното богослужение с отслужване чина на петохлебието.

В края на вечернята епископ Поликарп се обърна с поучително слово към присъстващите и призова всички достойно да почитат паметта на родните ни светци и според своите сили и възможности, да се поучат от св. Николай Софийски как да обичат Бога, да Му служат и бъдат в Неговата радост. 

Софийският викарий поздрави храмовото духовенство, певците и многобройния народ и им преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 1

Skip to content