Продължете към съдържанието

Започна реставрацията на стенописите в Шумския манастир “Св. Архангел Михаил”

1Започна работа по консервацията и реставрацията на стенописите и иконостаса на църквата на Шумския манастир „Свети Архангел Михаил“, Годечка духовна околия.
Това е първият етап от цялостния проект за реставрация, консервация и експониране, който е съгласуван с Министерството на културата, а изпълнител е фирма "Стройтес" ЕООД.

Той обхваща реставриране на стенописите на северната стена на храма и части от иконостаса – Царските двери и Кръжилото. Планираната обща площ на реставрационните дейности е 16 кв.м.

Първият етап от реставрацията на храма се случва благодарение на един от участниците в предаването „Фермата“ 7, което се снима в светата обител и вдъхна живот на мястото. Припомняме, че бизнесменът от Чикаго – Любомир Иванов, дари 50 хиляди лева за реставрация на стенописите по време на предаването. Дейностите започнаха с почистване и ретуширане на северната стена на храма. Възстановяването на беззценните стенописи се извършва от екип от Центъра за реставрация на художествени ценности ЦРХЦ. Реставраторите Райнис Гелов и Елена Гюлеметова работят на терен всеки ден, тъй като голяма част от стенописите са изронени, опушени, а на места напълно унищожени.

След снимките на предаването бизнесменът Любо на няколко пъти посещава Шумския манастир и тъй като е силно вярващ човек, признава с удовлетворение, че се чувства благословен да е част от историята на това свято място, където се чувства като у дома си.
„Това място е много специално. Всеки път като стъпя тук, се чувствам много добре, сякаш съм вкъщи“, споделя той. „Аз дадох цялото си сърце и душа за каузата, възстановяването и облагородяването на мястото“, добавя Любо.

Текст и снимки: Методи Тодоров

{gallery}18-05-2023{/gallery}

Visits: 0

Skip to content