Продължете към съдържанието

Храмов празник в столичния храм „Възнесение Господне“

IMG 2100 scaledНа 25 май столичният храм „Възнесение Господне“ в квартал „Яворов“ тържествено отпразнува своя храмов празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Високоблагоговейнство архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия.

В богослужбата взеха участие иконом Валентин Тупаров, предстоятел на тържествуващия храм, иконом Методий Корчев, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ и иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храм „Рождество Богородично“. Въпреки работния ден църквата събра множество християни от цяла София, дошли да почетат големия Господски празник. Дълбоко съдържателните песнопения на утренята и св. Литургия бяха изпълнени от софийски псалти, ръководени от доцент д-р Любомир Игнатов.

В края на богослужението архимандрит Василий поздрави множеството вярващ народ с празника Възнесение Господне като каза:

„Делото на Сина Божий е приключило. Той победи смъртта със Своята смърт победи ада, победи злото. Четиресет дни след Своето Възкресение, Господ Иисус Христос се явяваше на Своите ученици, наставляваше ги как да изпълняват християнските заповеди и как да стоят в истината. Отваряше им очите, за да разбират писанията, и те сведетелстваха пред човеците за Неговото Възкресение. Той – Господ Иисус Христос призова да бъдем верни чеда и да спасяваме душите си.“ – каза в словото си отец Василий и говори за духовната самота и духовното извисяване на вярващите, така необходими за осмисляне и разбиране на Христовата саможертва.  

Софийският протосингел преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като благопожела на всички здраве, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Отец Валентин като благодари на отец-протосингела за богослужбата и на своите събратя, които взеха участие в празничната литургия, каза: „Нека в този ден, един друг да се насърчим да вършим Божията воля в своя живот и да растем духовно, за да бъдем с Бога в Неговото небесно царство во веки веков! Бог да ни дава сили да продължаваме да Му служим заедно, да се събираме, и в такова множество да отправяме съборна молитва към Него“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 13

Skip to content