Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия за 24 май в гр. Сливница

1 SlivnitsaНа 24 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети гр. Сливница и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Светата Литургия бе по повод деня на св. братя Кирил и Методий, както и отбелязването на празника на града.

В св. Литургия взеха участие: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, протойерей Желязко Симонов, протойерей Георги Иванов, предстоятел на храма, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковният клирос беше изпълнен от църковни певци от София.

След св. Литургия, която беше Пасхална, поради Отданието на Великия празник, епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за празника на празниците Пасха, както и за важни моменти от живота на св. равноапостолни братя Методий и Кирил.

Негово Преосвещенство призова присъстващите да живеят в радостта на празника Възкресение Христово, да бъдат носители на Христовата светлина и мир, както и да се изпълнят с вярата, надеждата и любовта на св. братя. Да бъдат пазители на православната вяра, на българския език, образование и култура. Владиката поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и мир.

Поздрав към Негово Преосвещенство поднесе отец Георги, който благодари за посещението и тържественото богослужение и поднесе на епископа хубав букет с цветя.

След тържествените многолетствия по двете църковнопевчески традиции, епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с празника.

За всички присъстващи на празничното богослужение беше приготвена обща трапеза.

Празникът в храма беше почетен и от г-н Васко Стоилков, кмет на Община Сливница.

Снимка в новината: архимандрит Евтимий

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 1

Skip to content