Продължете към съдържанието

Нова премиера на сцената на Софийската опера

25134На 10 и 23 май 2023 г. на сцената на Софийската опера се състоя световната премиера на музикалната поема „Рилският пустинник“ по текст на Тихомир Павлов и музика на ставрофорен иконом Кирил Попов. Творбата — прекрасна творческа сполука, представлява музикална поема в две действия и десет картини. По решение на Св. Синод на Българската православна църква, спектаклите бяха посветени на 70-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия, както и по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Текстът е поема, написана и издадена през далечната 1937 г. от Тихомир Павлов (1880-1937) — български общественик, писател, поет и етнограф. Творбата, озаглавена „Рилският пустинник“, е според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. И макар публикувана и одобрена от тогавашното Министерство на просветата, тази уникална поема остава в забвение. Преди няколко години отец Кирил я открива в личния си архив и веднага у него се поражда желание да използва този текст (либрето) за музикална поема. Основно това се осъществява през лятото и есента на 2022 г., когато той получава музикално вдъхновение.

Определям творбата като музикална мистерия— забравен жанр от предкласичните времена, но сега съживен по съвсем съвременен начин в изваяна сценична адаптация на акад. Пламен Карталов, реализирана от Вера Петрова и подкрепена от фантастичната мултимедия на Росен Димитров, художественото осветление на Емил Динков и сценичното оформление на Нела Стоянова.

Произведението е стройно, балансирано. Към текста на Тихомир Павлов великолепно са присъединени текстове от акатистите на Рилския светец и старозаветни цитати от св. прор. Исаия и Псалтира. Като цяло текстът е монолитен, силно изразителен и въздействащ със своя голям духовен заряд.

Музиката е спокойна, повествователна, с добре намерени кулминации в отделните картини, а главната кулминация преди финала – е постигната изключително убедително. Спонтанните ръкопляскания на публиката по време на сценичното действие (напр. на Иван Радев в ролята на племенника на Рилския пустинник – Лука; след молитвата на цар Петър и др.) подчертаха авторските сполуки, отлично защитени от оркестрацията на Георги Стрезов. Оркестърът бе наситен, плътен, без да заглушава солистите, дирижиран умело и уверено от Високопреосвещенния Старозагорски митрополит Киприан.

От голямо значение за изпълнението на специфичния стил на поемата имат консултациите с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и проф. д-р Павел Павлов, който е и автор на синопсиса и други текстове от програмата.

Оценявам като много добра идеята театрален актьор да представя словесния текст. В ролята на Рилския светец именитият наш актьор Ириней Константинов (племенник на архимандрит Ириней Попконстантинов, екзархийски протосингел през 40-те години на ХХ век) предизвика бурните аплодисменти на публиката, от което спечели цялостното представление. Към неговото възхитително превъплъщение се присъедини Атанас Младенов (в ролята на Рилския пустинник като млад).

Хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова, както и Детската вокално-театрална формация с ръководител Димитър Костанцалиев, в своите многобройни изяви бяха силно въздействащи, а също така  изключителни партньори на солистите: Веселин Михайлов, Ангел Христов, Николай Петров, Стефан Владимиров. Със своето ангелско изпълнение Иван Радев (в ролята на племенника на Рилския пустинник – Лука) умили и възхити препълнената зала.

В края на представлението, когато прозвуча тропарът на Рилския пустиножител (органично вплетен в авторската музика), публиката стана на крака в знак на огромна почит към св. Йоан Рилски и неговите свети мощи, пазени от векове в Рилския манастир.

След спектакъла, по решение на Св. Синод на БПЦ, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим връчи на ставрофорния иконом Кирил Попов ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Кукузел“ във  връзка с написването на тази музикална поема и за цялостното негово творчество.Пожелавам на творбата дълъг сценичен живот и се присъединявам към думите на академик Пламен Карталов: „Очакванията ми са за едно емоционално съединение на духовната мощ от заветите на свети Йоан към нашия съвременник, така че и българската публика с първата премиера на „Рилският пустинник“ да се почувства наистина окрилена към посланията на светеца, които важат и днес към една нова България“.

Честита премиера!

Текст: Асен Атанасов, музиколог, клиросен певец в столичния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“

Снимки: Софийска опера и балет

{gallery}1-06-2023{/gallery}

]

 

 

Visits: 1

Skip to content