Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийския Неофит към новоръкоположения Велбъждски епископ Исаак

Logo Spasi i Sohran 0001ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ИСААК,

С отеческа радост и молитвени благопожелания Ви приветстваме като нов епископ на Православната ни църква. Епископската Ви хиротония е украса и увенчаване на целия Ви досегашен път като монах и църковен администратор, признание за Вашите качества, умения и похвална ревност в служение на Бога и Неговата света Църква. Надяваме се, че с ръкоположението Ви в най-високата йерархическа степен придобиваме във Ваше лице надежден и всеотдаен съработник на нивата, за чиято жетва – по думите на Господ Иисус Христос – работниците никога не са достатъчно (срв. Мат. 9:37-38).

Заедно с наречението си за епископ, Вие получавате и титлата на древнопросиялата епископия на Велбъжд – в спомен за нейното величие и значимост за историята на светата ни Църква. Това не е случайно, защото с някогашен Велбъжд, днес Кюстендил, са свързани и последните години от служението Ви, като наш архиерейски наместник в тази духовна околия на богохранимата Софийска епархия.

В досегашния си път като монах и клирик във Видинска и в Софийска епархия Вие показахте отдаденост на мисията на Православната ни църква, уважение и послушание към Свещеноначалието. Като епископ ще носите нови отговорности пред Бога и светата Църква, а очакванията към Вас от страна на клира и на Божия народ ще станат още по-големи. Винаги помнете апостолските думи, които представляват едновременно заръка и предупреждение към всички нас: „Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 2:28).

Надяваме се, че ще оправдаете гласуваното Ви от Бога, от Свещеноначалието и от Божия народ доверие като покажете „ревност за по-добри дарби“, за да Ви бъде посочен „път още по-превъзходен“ (1 Кор. 12:31). Дерзайте с апостолска ревност и всеотдайност, не щадете сили, нито способности в предстоящото Ви епископско служение, защото в Църквата Христова епископът не е нищо по-малко от образ на Самия Господ наш Иисус Христос и образец за следване и подражание от всички.

Владико Исаак, бъдете образец на изпълнителност и отговорност, като приемате благото бреме на послушанията, които Ви възложат Светейшият патриарх и Светият Синод на родната ни Българска църква, така, както обещахте при наречението Ви за епископ. Полагайте старание и винаги с добра съвест и с ясно съзнание за Божието дело, ги изпълнявате.

Ваше Преосвещенство, от днес сте втори викарен епископ на Софийския митрополит. Пожелаваме Ви от сърце това отговорно служение да бъде благодатно, радостно и доброплодно! Призван сте заедно с Преосвещения Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит, да бъдете наш помощник и опора, както в свещенослужението, така и в делата на Софийска епархия. Ще имате възможността да работите и общувате с протосингела на Софийска митрополия, с духовния надзорник на Софийска епархия, с подведомствения ни Софийски епархийски съвет, със служителите при канцеларията на Св. Синод и Софийска света митрополия, както и с монашестващите, свещенослужителите и боголюбивия народ в пределите на богодаруваната ни Софийска епархия.

Подкрепяйте братски свещенослужителите, които са „съработници Христови“ (2 Кор. 6:1) в делото на спасението, увещавайте човеците и ги утвърждавайте в словото Божие. Смирението, послушанието и молитвата да бъдат Ваши верни спътници в служението. Бъдете „бърз на слушане, бавен на говорене, бавен на гняв, защото човешкият гняв не върши Божия правда… с кротост приемайте насаденото слово, което може да спаси“ душата Ви (Иак. 1:19-21).

Следвайте вярно Пастиреначалника Христа и всички свои наставници, които са Ви упътвали във вярата и в подвига на иночеството – особено Вашия духовен старец Преосвещения Велички епископ Сионий, и неоскъдяващата божествена благодат, която щедро се изля над Вас днес – в деня на Вашата лична огнена Петдесетница, ще бъде всякога с Вас и ще Ви укрепва във всяко Ваше усилие и добро начинание за слава Божия и полза на светата ни Църква.

Молитвите и майчинското небесно застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на светия преподобен наш отец, пустиножител и наставник Исаак Сириец и на всички Божии угодници да бъдат всякога с Вас!

На добър час, Преосвещени владико!

За много и благословени години!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

 

Visits: 10

Skip to content