Продължете към съдържанието

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен с наградата „Проф. Марко Семов”

IMG 8405 2 scaledНа 16 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи наградата „Проф. Марко Семов”. Тя му се присъжда за ярко присъствие в духовния живот на нацията, и по случай неговата 75-годишнина.

На официална церемония в залата „Екзарх Стефан“ в Софийска света митрополия отличието бе връчено на патриарх Неофит от вицепрезидента Илияна Йотова.

На събитието присъстваха Техни Преосвещенства Тивириополският епископ Тихон, патриаршески викарий, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницкият епископ Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрити и свещеници от Софийска епархия, омбудсманът на Република България проф. д-р Диана Ковачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, бивши председатели на Народното събрание и министър-председатели, председателите на СБЖ и СБП, академици, семейство Семови, видни журналисти, интелектуалци, общественици и служители на Софийска митрополия.

Престижната награда се присъжда на Българския патриарх Неофит заради съдбовната мисия, която изпълнява Българската православна църква през вековете в историята на България.

„Патриархът на Българската православна църква винаги е бил духовен и нравствен стожер на нацията“ – каза чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов, съдия в Конституционния съд на Република България, при представяне на мотивите за избора. „Негово Светейшество патриарх Неофит изпълнява тази мисия с изключителен авторитет, с вдъхновяващо съчетание на възвисеност и смирение. Неговата дълбока отдаденост на християнската вяра и светата ни Православна църква, неговата огромна лична култура и изключително мъдро слово, докосващата всекиго човешка топлина, красотата на гласа и думите му, възвишените ценности, които винаги предава на българския народ, са несъмнено, вдъхновено и вдъхновяващо основание да бъде удостоен с наградата за ярко присъствие в духовния живот на българската нация“ – каза още в тържествено си слово той.

С трогателно и вдъхновяващо поздравително слово към Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна и вицепрезидентът Илияна Йотова.
„За мен днес е изключителна чест, че мога да връча тази изключителна награда – за принос към духовното израстване на българската нация. За мен е изключителна чест да бъда в този храм (Софийската митрополия). Всеки път, когато идвам тук и се покланям, целувайки ръка на нашия патриарх, ме обзема едно особено чувство, слушайки мъдрите му думи, благия тон, напътствията – чувство на просветление, на помирение със самата мен. Чувство на гордост, че България има такива личности и че винаги, когато на човек му е най-трудно и когато има най-дълбоките съмнения, колебания, може да дойде и да получи съвет от него“ – каза г-жа Йотова и поднесе на патриарх Неофит наградата на името на проф. Марко Семов.

От името на Българския патриарх Неофит благодарност поднесе Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. В него той каза:
„Благодарим на всички, свързани с тази награда, за това топло присъждане на името и личността на Негово Светейшество! Изказваме истинска благодарност за това, че Вие не оставате безучастни на трудовете, грижата и молитвите на Светата ни Църква за българския народ, както и не отминавате с лекота стремежа на Негово Светейшество, Светия Синод на БПЦ-БП, епископата, духовниците от всеки ранг и чин да въздигне духовно нашия христолюбив и изстрадал народ, който има нужда, особено в днешния ден, от добри и мислещи всеотдайно за него люде и заразителни примери… Всеки духовник, израсъл и застанал на духовна висота, желае смирението, бяга от славата, крие се от човешката възхвала.Това не отминава и ангела на Българската православна църква – Негово Светейшество патриарх Неофит. Като мъдър в Бога той винаги споделя думите на 113 псалом (стих 9) „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава…“, но и отговорността пред Бога, като със своите трудове се стреми да изпълни Христовата повеля, предадена ни чрез перото на св. евангелист Матей: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.“ (Матей 5:16). Негово Светейшество с подобаващо смирение и пример за всеки един от нас, вдъхновява в осъзнаване на думите на св. ап. Павел, който насърчава християните от Филипи, като казва: „Вашата кротост да бъде известна на всички човеци“ (Филип. 4:5). Всички тези представени моменти от Свещеното Писание подтикват към здраво духовно разсъждение и добра богословска основа, лишена от неприязън и незнание. Негово Светейшество живее и служи така щото всеки, който го види, дори и без да го чуе, с умиление да сподели отговора на един монах към неговия духовен отец: „Отче, на мен ми стига само да те гледам. Не ми е нужно да говоря с теб или да те питам за каквото и да било“ (Древен патерик)“ – каза Преосвещеният епископ Поликарп и отново благодари от името на патриарх Неофит, като преподаде неговата отеческа любов и благословение. „Нека всички утвърдени в апостолското учение на великия сеяч на Словото Божие Павел, казано за Господ Иисус Христос, което отнасяме към събралия ни днес тук Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и виждаме въплътено в неговата забележителна личност и авторитет: „Защото такъв Първосвещеник ни и трябваше: свет, незлобив, непорочен, отделен от грешниците и станал по-висок от небесата“ (Евр. 7:26), да се стремим това да очакваме, виждаме и приемаме от нашите духовни водачи и отци. Днешното събитие изявява това, което е истинско, красиво, вечно, достойно и благодатно за всеки човек. Нека всички се стремим да се вслушваме в духовните напътствия на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и да го подпомагаме в носенето на тежкия кръст, който е понесъл за духовното и социално благо на нашия народ“ – добави още владиката.

Епископ Поликарп представи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит новия епископ на Българска православна църква – Велбъждския епископ Исаак, който бе ръкоположен за епископ на 10 юни 2023 г. и ще бъде втори викарий на Софийския митрополит, като ще изпълнява послушание като архиерейски наместник и секретар на Кюстендилска духовна околия.

С гръмко многолетие и патриаршеско благословение завърши официалната церемония по награждаване на Негово Светейшество патриарх Неофит, след което присъстващите лично се благословиха от патриарх Неофит и му отправиха благопожелания.

+++
Наградата „За ярко присъствие в духовния живот на нацията“ е учредена през 2007 г. от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Сдружението за национално съхранение, община Априлци и фондацията „Проф. Марко Семов“. Тя носи името на член-кореспондент, професор, кандидат на философските и доктор на филологическите науки Марко Семов. Той е един от най-ярките интелектуалци на съвременна България – личност с огромен принос за установяването на съвременната демокрация в България, за опазването на българската национална идентичност и историческа памет, за българския дух и самочувствие, за българската литература и за науката за българската народопсихология. Досега носители на наградата са: поетът Недялко Йорданов, историкът проф. Дойно Дойнов, създателката на Класическата гимназия Гергина Тончева, режисьорът акад. Людмил Стайков и Българската академия на науките.

Чл. кор. проф. д.ф.н. Марко Семов е страстен патриот, изключителен публицист, писател с блестящо перо и с над 60 тома литературно и научно творчество. Някои от неговите книги го нареждат сред най-четените български автори през 20-и век. Като журналист Марко Семов е основоположник на българската телевизионна и радио публицистика с първите в България (от 1972 г.) остро публицистични предавания на живо в БНТ и БНР. Ученият проф. Марко Семов е създател на съвременната наука за българската народопсихология и основен продължител на делото на Иван Хаджийски и Тодор Панов. Огромна популярност имат и до днес неговите пътеписи: „За Япония като за Япония“, „И за Америка като за Америка“, „Китай – какво си всъщност ти?“; публицистичните сборници – „Писма до България“, „Когато сами си сваляме гащичките“ и „Бизнес и морал“, и предизвикалият много вълнения с темата за българската миграция роман „Цената“, преведен на три езика.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 6

Skip to content