Продължете към съдържанието

Столичният храм „Св. ап. Петър и Павел“ тържествено отбеляза храмовия си празник

IMG 2281 scaledНа 29 юни Църквата прославя първовърховните първопрестолници, светите апостоли Петър и Павел. В този ден столичната църква „Св. апостоли Петър и Павел“ в кв. „Разсадника“ чества своя храмов празник, който тази година бе отбелязан с особена тържественост.

Многобройно духовенство, стотици вярващи от цяла София и десетки енорияши се събраха в просторния софийски храм, подобаващо украсен със свежи цветя. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, който през тези дни, посветени на светите апостоли Петър и Павел (28-29 юни), за първи път служи като викарий в Софийска градска околия.

Заедно с него в богослужбата взеха участие: ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, архимандрит Йоан, протосингел на Крушевачка епархия на Сръбската православна църква, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“, йеромонах Юстин, брат на Зографския манастир „Св. Георги“, ставрофорен иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на столичния храм „Св. Благовещение“, иконом Гоце Христов, предстоятел на столичния храм „Възкресение Христово“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храм „Успение Богородично“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“, протойерей Станко Дидов от столичния храм „Св. Седмочисленици“, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йоан Попов, както и дяконите: протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Даниел Сираков и дякон Антоний Ковачев.

На певницата възхвала към светите първовърховни апостоли Петър и Павел на утринята отправиха клиросни певци, ръководени от йеромонах Юстин, брат на Зографския манастир „Св. Георги“, а литургийните песнопения бяха изпълнени от женския хор при храма.

Прииждащият богомолен народ постепенно изпълни целия храм и заедно, в единомислие, изповяда Символа на вярата и Господнята молитва. С благоговение десетки вярващи пристъпиха да се причастят в този ден със светите Христови Тайни. Поради големия брой желаещи св. Причастие бе раздавано от два потира.

В края на духовното апостолско тържество Негово Преосвещенство епископ Исаак се обърна към многолюдното църковно събрание и го поздрави от името на кириарха на Софийска епархия – Българския патриарх Неофит. Той прочете специално написаното за този ден патриаршеското слово, в което се казва:
„Днешният празник ни припомня и това, че всеки от нас, който е удостоен с Кръщението в името Христово и по благодат е получил щедрите дарове на Светия Дух, е също призван Христов апостол. Призван, както и първите апостоли, не от човеци, а от Самия Бог и Господ, Учител и Спасител наш Иисус Христос да бъде Негов свидетел и изповедник, и благовестител на същото това Царство Божие, за което някога, в зората на християнството са проповядвали както апостолите Петър и Павел, така и всички Христови апостоли и отци на Църквата през времената и до нас. Нека бъдем достойни приемници и продължители на делото на светите първовърховни апостоли и във всички дни на нашия живот да допринасяме и ние за голямото дело на съзиждането на Тялото Христово, което е Църквата Божия, като неизменно се вдъхновяваме от онези, които първи положиха основите на проповедта и благовестието и които не пожалиха за тях не само даруваните им от Бога сили и способности, но и отдадоха за Христа и за нас дори и живота си. Да се подвизаваме във вярата и в подвига на благочестието, та и чрез нас, както някога, във времето на първите Свои ученици и апостоли, Господ всекидневно да прибавя към Църквата Си такива, които да се спасяват (Деян. 2:47).
По молитвите на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на Пресветата Владичица и всякога Дева Богородица и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас!“

Епископ Исаак приветства и от свое име с празника на светите първовърховни апостоли голямото църковно изпълнение, като специално благодари на отец Кирил Дидов, с когото има спомени от младежките си години в Софийската духовна семинария, и който е спомогнал за неговото духовно израстване. Владиката благодари на всички уважили храмовия празник и отправи блапожелания за много и благословени години в мир, здраве и благоденствие.

Поздрав към новоръкоположения софийски викарий поднесе предстоятелят ставрофорен иконом Кирил Дидов. Той изказа от името на свещенослужителите и на настоятелите на празнуващия храм благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за преподадения благослов, а на владиката – за получената духовна радост от съвместното съслужение.

С гръмко многолетие завърши празничната богослужба в столичния храм, като владиката отново поздрави вярващите за празника и насърчи събралото се множество по-усърдно да се моли на светите апостоли, за да се застъпят за нас пред Божия Престол и да получим вечния блажен живот.

Празникът продължи с раздаване на благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство за всички, уважили енорийското тържество.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 4

Skip to content