Продължете към съдържанието

На поклонение в Коринтската църква

2023074С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по покана на Негово Високопреосвещенство Коринтския митрополит Дионисий, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Поликарп и Матей Папучиев, на 28 и 29 юни взеха участие в тържествата посветени на основателя на църквата в Коринт, св. апостол Павел.

Тържествената вечерня за празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел беше уважена от Негово Блаженство Архиепископът на Атина и на цяла Елада Йероним, от членовете на Светия Синод на Еладската Църква, както и от митрополити, гости на митрополит Дионисий и епархията.

След вечернята се проведе велика лития, на която първенствуваше иконата на светите Петър и Павел, на всички Павлови съратници, на светиите просияли в Коринт, както и на свети мощи на Христови труженици, които се пазят в различни храмове на епархията.

На 29 българската делегация взе участие и в съборната света Литургия, която оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на Гумениса Димитрий.

Вечерна на 29 юни се проведе литийно шествие и вечерна служба в чест на свети апостол Павел при археологическия обект на древния римски град Коринт, на възвишението на Галион. Вечерната служба беше оглавена от митрополита на Тира, Аморго и Нисон Амфилохий и с молитвеното присъствие на архиерей, архимандрити, свещеници, дякони и хиляден народ.

Проповед – вдъхновено слово пред цялото множество произнесе митрополитът на Патра Хризостом.

След тържественото вечерно моление митрополитът на Коринт Дионисий изказа благодарност към всички взели участие в празника в прослава на св. апостол Павел.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content