Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия по повод 130 години от освещаването на храм „Св. пророк Илия”, Княжево

0 02 05 10f7be6d1575b3129f9caf9fbcec5ece00f6cfa54b7d19ec32f587b5dc2c0e9a fb4ab80d44ee7023 1689868836На 20 юли 1893 г. в присъствието на видни общественици като Стефан Стамболов, Константин Стоилов и Димитър Петков Софийският митрополит Партений освещава новопостроения храм в Княжево, посветен на старозаветния пророк свети Илия. Той е издигнат в едноименната местност, която в старо време е била част от манастирски имот.  

130 години по-късно храмът е духовно средище на многолюдна изпълнена с вяра по Бога енория. Превратностите на времето не само не са похабили, но сякаш благодатно са намножили ентусиазма на служещите в него и са го утвърдили като крепост Божия на вярата на огнения пророк. Затова и знаковата годишнина е посрещната от всички с голямо вълнение и специални приготовления за нейното тържествено и подобаващо отбелязване.

В навечерието на храмовия празник – бележещ точния ден на освещаването преди 130 години, в благолепно украсения Божий дом празничната вечерня бе отслужена от храмовото духовенство. Отец предстоятелят на храма иконом Дилян Цветков, в края на богослужбата, направи кратка ретроспекция на духовния живот в Княжево през изминалите 130 години. Припомни, че духовно районът се намира под покровителството и на светците, в чест на които по инициатива и активното съдействие през годините на свещенослужителите при храма „Св. пророк Илия” са издигнати тук храмове: гробищната църква „Св. Екатерина”, църквата „Св. ап. и ев. Лука” в Княжевския манастир, църквата „Св. вмчк Пантелеймон”, направена за нуждите на белогвардейските емигранти, и параклисът „Св. пророк Елисей”. Освен това и на мъчениците, чиито св. мощи се съхраняват в храм „Св. пророк Илия”. А това са: на новоканонизираните Новоселски мъченици, чиито частици св. мощи са дарени на приснопаметния предстоятел на храма Маркианополски епископ Константин при тяхното прославление на 9 май 2011 г., и на мъчениците от манастира на св. Теодосий Велики край Йерусалим, избити при нашествието на персите през 10. век, чиито частици св. мощи са наскоро дарени на храма посредством свещеник Пламен Николов, като са получени при поклонение в Светите Земи.

130-годишнината от освещаването на храма бе увенчана с извършването на тържествена архиерейска св. Литургия. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе възглавена от неговия втори викарий – Преосвещения Велбъждския епископ Исаак.

В литургично съслужение с него влезе многобройно столично свещенство: ставрофорен иконом Васил Иванов, предстоятел на храма „Св. Пантелеймон“, кв. Бояна, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел”, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храма „Св. Андрей Първозвани”, иконом Дилян Цветков, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма „Св. София”; протойерей Иван Иванов, предстоятел на храма „Св. Константин и Елена”, протойерей Димитър Тухчиев, предстоятел на храма „Св. Пантелеймон“, кв. Княжево, свещеник Георги Читалов, предстоятел на храма „Св. Николай“, кв. Горна баня, протойерей Дамян Друмев от столичния храм „Св. вмчк Георги“, йеродякон Вартоломей, дякон Кирил Попов и иподякони.

Богомолният народ, прииждащ да почете невиделия смърт пророк, който има да дойде като Втори Предтеча, беше посрещан още пред църковните двери от храмовите ефимерии свещеник Светослав Славов и свещеник Пламен Николов чрез поръсване със светена вода, помазание и благослов.

Църковните песнопения на утренята бяха огласени от храмовия псалт Герасим Христов, а св. Божествена литургия от Квартет „Херувим” при столичния храм „Св. вмчк Димитър”, в състав: Янко Янков, Лада Кантарджиева, Диян Генчев и Константин Бейков.

След всеобщото произнасяне на „Отче наш” и причастния канон множество верни, малки и големи, пристъпиха към общение със Светите Тайни, подавани от Високоблагоговейния предстоятел на храма.

В поучително слово Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак припомни чудесата, извършени по молитвите на славния пророк Илия в защита на вярата в единия Бог. Посочи и че свети Илия е „онзи, който ни показа силата на молитвата” и че отново той, бидейки избран от Бога, ще дойде да подготви хората и за Второто Христово пришествие. Затова и е почитан по цялата вселенска Църква като втори Предтеча и в негова чест са издигнати много църкви и манастири, където православните се събират, за да изпросят благодатната му помощ. И храмът в Княжево, построен от благочестивите с много вяра и любов, вече тринадесет десетилетия посреща в обятията си вярващите люде. „Нека и занапред храмът да бъде прибежище на всяка християнска душа”, пожела преосвещеният владика.

От името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по повод 130-годишнината на храма епископ Исаак се обърна към отец предстоятеля иконом Дилян Цветков, църковното настоятелство, свещенослужащите при храма, всички присъстващи и енориарши – верни чеда на св. Православна църква, и като преподаде светителския му поздрав, отправи Божието благословение към мирния народ. Също и от свое име поднесе поздрав към всички стекли се на празника предстоятели на столични храмове и църковно изпълнение.

От името на църковното настоятелство Негово Високоблагоговейнство иконом Дилян Цветков благодари на Негово Преосвещенство за Архиерейската литургия в този паметен за цялата енория на Княжево ден.

„За тези 130 години храмът е бил и ще бъде място за радост, място за утеха и място за нашата надежда”, увери предстоятелят. И тъй като времето лети бързо, то за спомен от този юбилеен ден предаде за Негово Светейшество плакет, както и лично на всички свещенослужещи специално изработен плакет с годишнината на храма.

В благодарност за велелепната архиерейска литургия иконом Дилян поднесе на епископ Исаак изящен букет от многоцветни рози. Многократно многолетствие се понесе под сводовете на храма, поето с радост от всички присъстващи. Празнично коливо, красиво украсено и подготвено от семейство верни, бе раздадено на всички за благословение.

Навън в дворите на храма неуморни енориарши раздаваха традиционния празничен корбан.

Текст: Анула Христова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 4

Skip to content