Продължете към съдържанието

Опело и погребение на свещеник Борислав Йорданов Георгиев

0 02 05 15cfef30cac4db6698df404bfda2c604b99aefc7ed5f175b6925dc5d5f97329b 4ec68dc51dbdeedeНа 21 юли в храм „Успение Богородично“, гр. Перник, бе извършено опело и погребение на свещеник Борислав Йорданов Георгиев, който се престави в Господа на 18.07.2023 година.
Заупокойна св. Литургия отслужи архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св. обител „Св. Козма и Дамян“ в храма на гр. Перник преди опелото на упокоилия се духовник.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит последованието на опелото бе предстоявано от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит.

В заупокойното последование в съслужение взеха участие архимандрит Никанор, ставрофорен иконом Васил Иванов, предстоятел на храма „Св. Пантелеймон“, кв. „Бояна“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на княжевския храм „Св. пророк Илия“ и храмовото духовенство.
В края на мертвеното последование Негово Преосвещенство епископ Исаак произнесе слово, с което говори за достойнствата на духовника. Владиката поднесе от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит съболезнования на опечаленото семейство на отец Борислав, храмовите отци и присъстващите близки, приятели и роднини, и даде надежда за бъдещия вечен живот. След като всички се простиха с покойника, той бе внесен в св. олтар от свещениците, взели участие в опелото.
Отец  Борислав бе погребан в гробищния парк на столичния квартал „Бояна“.
Бог да прости упокоилия се духовник и да го всели в селенията на праведниците!
 
***
Упокоилият се духовник е роден на 8 април 1958 г. в гр. Перник. Основното и началното си образование придобива в родния си град. Завършва средно духовно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” – гара Черепиш, а през 1986 г. и висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски".
Отец Борислав е ръкоположен от покойния Видински митрополит Дометиан, по това време Знеполски епископ и викарий на Софийския митрополит – за дякон на 24 ноември 1986 г., а за свещеник на 30 ноември 1986 година.
Бил е на енорийско служение и председател на църковното настоятелство при храмовете в пернишките села Кладница, Драгичево, Студена и Мърчаево. От 01.01.2010 г. до края на живота си е на енорийско служение при храма „Успение Богородично” – гр. Перник, кв. „Изток“.
 
Текст: Весела Игнатова
 
Снимки: Калиник Найденов
 

Visits: 1

Skip to content