Продължете към съдържанието

Поклонническа група от Велико Търново посети Искрецката св. обител „Успение Богородично“

6С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит от 29 до 31 юли 2023 г. в Искрецкия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ гостува група православни християни, която провежда поклоннически пешеходен поход „Светият път“. Целта на похода е молитвено ивървяване на маршрут, максимално близък до пътя на мощите на св. Йоан Рилски,  които са пренесени от Търново в Рилския манастир през 1469 г.

В неделния ден Негово Високопреоодобие архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, отслужи св. Литургия, по време на която поклонниците се причастиха с Тялото и Кръвта на Господ Иисус Христос.

След св. Литургия архимандрит Януарий поздрави гостуващите християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и от свое име, като им благопожела здраве, Божие благословение и молитвената подкрепа на св. Йоан Рилски по време на похода.

Сред основите на недостроения храм „Св. Йоан Рилски“ в с. Искрец бе прочетен и акатист на св. Йоан. Поклонниците направиха преход от с. Заселе до Искрецкия манастир.

Текст и снимки: Архиерейско наместничество – гр. Годеч

{gallery}2023-07-31{/gallery}

Visits: 2

Skip to content