Продължете към съдържанието

Завърши 14-ото издание на поклоннически път „Рилският Чудотворец“

0 16Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, който за 14-а поредна година се провежда пешеходно от София до Рилския манастир с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, достигна крайната си точка. На 5 август вечерта над 150 поклонници от похода пристигнаха в Рилската света обител и бяха настанени в манастира, за да присъстват на празничната света Литургия за Преображение Господне на следващия ден.

Походът, който символично повтаря пренасянето мощите на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец през 1469 г., се провежда от 1 до 6 август и преминава през местата, за които има спомен, че е минало шествието. Маршрутът обхваща  живописните планини Витоша, Верила и Рила, за да достигне до Рилската света обител.

В тазгодишното издание на поклонническия път взеха участие и редица духовници от Софийска епархия, които четоха акатиста на св. Йоан Рилски на определените от организаторите места – архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храма „Св. Димитър“ в с. Панчарево, протойерей Георги Райчев, предстоятел на храма „Св. Георги“ в с. Кокаляне, и протойерей д-р Сава Кокудев.

Пристигането в светата обител бе съпътствано от църковни песнопения, изпълнявани от участниците през целия поход – тропарите на св. Йоан Рилски и на Преображение Господне, както и от благодарствени слова на архимандрит Василий и на основния инициатор проф. д-р Павел Павлов, зам. декан на Богословския факултет „Св. Климент Охридски“.

Светата Литургия на 6 август бе възглавена от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската обител. След богослужението за Преображение Господне, поклонниците бяха поканени на благословена трапеза с рибно ястие, приготвено за празника от домакините. Пътят им продължи с поклонение при пещерата до гроба на св. Йоан Рилски и в наскоро реставрираната постница „Св. Лука“.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

{gallery}2023-08-06{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content