Продължете към съдържанието

Годеч духовно се възрадва от пристигането на „Сладко целувание“

53102939870 1336a13b6a o scaledНа 8 август, според определената програма, в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Годеч, Годечка духовна околия, беше отслужена архиерейска вечерня и бе изпълнен поредният молебен канон към Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съборното богослужение оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, йеромонах Симеон, от Шумския манастир, протойерей Петър Славов, свещеник Алексий Мулачки, свещеник Илиян Кирилов, свещеник Красимир Пеков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Кирил Попов.

Клиросното пение беше изпълнено от църковни певци от столицата: д-р Андрей Касабов, д-р Светослав Цеков, г-н Емил Първанов и г-н Симеон Симеонов.

Вечернята и Богородичното моление бяха уважени от дузина верни православни християни от Годеч и региона.

След вечернята и молебния канон към Пресвета Богородица епископ Поликарп произнесе проповед, в която подчерта важни духовни моменти от живота на Божията Майка и изтъквайки добродетелите, най-вече смирението, с което Тя се украси, призова вярващите да ѝ подражават. Епископът пожела на всички достойно посрещане и отбелязване на предстоящия празник Успение Богородично.

Негово Преосвещенство благодари на всички, допринесли за духовното изпълнение на поредното Богородично моление. Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и постоянство в духовния живот.

Благодарност към епископ Поликарп за посещението в гр. Годеч и духовната околия отправи архимандрит Януарий, предстоятел на храма и архиерейски наместник на околията. Той поднесе на епископа прекрасен букет с цветя.

Верният народ с благоговение се поклони пред образа на Света Богородица – „Сладко целувание“, която с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се носи на всяко Богородично моление в цялата Епархия и която тържествено беше внесена в храма на Годеч.

Образът на Света Богородица, който се носи на молебните богослужения е предоставен от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, за благословение и духовна радост на вярващите.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 4

Skip to content