Продължете към съдържанието

Съборно изпълнение на Богородичния канон в столичния храм „Покров Богородичен“

IMG 1430На 12 август вечерта, съгласно програмата на Софийска митрополия за съборните богослужения през Богородичния пост, бе отслужена архиерейска вечерня с Молебен канон към Божията Майка в столичния храм „Покров Богородичен“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит чинопоследованията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Янъков, и.д. предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пр. Илия“, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храм „Св. София“, протойерей Живко Лозанов от храмовото духовенство, протойерей Васил Танев от столичния храм „Св. София“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йордан Божилов, свещеник Атанас Забаданов, йеродякон Вартоломей и дякон Кирил Попов.

Песнопенията на празничната вечерня бяха изпълнени от духовници, ръководени от ставрофорен иконом Кирил Дидов, а песнопенията на Богородичния канон изпълниха заедно със столични духовници хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов.

Епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и преподаде неговия патриаршески благослов. „Да се радваме на живота, който Бог ни е дал, и утвърдени в благия Божий промисъл, да бъдем винаги благодарни за всичко. Нека по молитвите на Света Богородица, Бог духовно да ни въздига, да ни утешава и на всеки да изпълнява молитвите, прошенията и най вече да изпълва живота с благодат, мир и духовна радост“ – благопожела владиката в края на вечерното богослужение.

С приветствени думи към викарият се обърна отец Георги, който е и.д. предстоятел на храма.

„Благодарихме на Бога за всичките му благодеяния. Възхвалихме Света Богородица, която Той въздигна по-горе от всеки човек и всички ангелски чинове като я направи наша закрилница, утешителка и молитвена закрилница…“ – каза в словото си отецът. „Нашата енория имахме голяма нужда от Вашето присъствие тук, при нас, в храма, предвид голямата загуба и болка, която преживяхме наскоро. Имахме нужда от утехата, която дава Божията Майка в съборното богослужение, и която се преподава видимо от божиите служители – вие, нашите духовни наставници… Скърбим от раздялата с нашия скъп отец Николай, но скръбта ни не е безутешна. Вярваме, че това е един достойно изживян живот, изпълнил достойно своето предназначение тук, в този храм и въобще в църквата, защото знаем колко много хора той доведе в при Бога, в дома Господен. Тези негови чеда са нашето духовно наследство, и заедно с моя събрат ще положим всички усилия да не се разпилее Христовото стадо, по примера на отец Николай.“

Отец Георги благодари още веднъж на епископа и му поднесе букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content