Продължете към съдържанието

Успение Богородично беше тържествено отбелязано в гр. Кюстендил

53118073604 38638f0657 o scaledНа 15 август, в деня когато Православната църква чества Успение Богородично, в кюстендилския храм „Успение Богородично“ беше отслужена съборна архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит, и Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Виктор Мачай, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Даниел Сираков.

Църковните песнопения на светата Литургия бяха изпълнени от смесения църковен хор при храма.

Празникът беше уважен от г-н Александър Пандурски, областен управител на област Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и от стотици верни чеда на Православната църква – жители и гости на Кюстендил.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп се обърна към присъстващите, като прочете обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по случай празника и ги поздрави от негово име.

Приветствено слово към всички събрани в храма с благодарност отправи Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак. Той изказа благодарност към Негово Светейшество за това, че винаги се грижи достойно за духовната околия и не забравя верните си чеда.

Празникът продължи с водосвет на градския площад, където се проведе, за 15-а поредна година, празникът „Панагия“. След водоосвещението епископ Поликарп отново поздрави всички присъстващи с празника и им пожела Божията Майка да ги пази, да им дава здраве и изпълва сърцата им с любов.

В двора на храма беше подредена и представена изложба „Кюстендилска духовна околия през вековете“. Изложбата е дело на сътрудниците от Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“– Кюстендил. Изложбата откри и представи г-жа София Пейчева, директор на библиотеката.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 1

Skip to content