Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет за празника на софийското село Железница

53118750879 c4104892d0 o scaledНа 15 август по покана на отец Васил Андреев, енорийски свещеник на с. Железница, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Белоградчишкият епископ Поликарп посети с. Железница, Столична община – Район „Панчарево“. Посещението бе във връзка с това, че денят Успение Богородично е патронен празник на храма и се отбелязва с всенародно тържество – събор.

Епископ Поликарп и придружаващите го архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, бяха посрещнати в с. Железница с хляб и сол от отец Васил и от г-н Дойчин Сремкин, кмет на селото.

На площада в с. Железница епископ Поликарп отслужи водосвет за здраве и благословение на жителите и гостите на китното село Железница, и отправи благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит към всички, като им пожела да бъдат под покрова на Божията Майка и в дните си винаги да чувстват Нейната закрила и милост. Епископ Поликарп изказа благодарност на отец Васил за любезната покана и най-вече за духовните грижи, които полага за духовното въздигане на верния православен народ, който живее в населеното място. Той благодари на кмета и на народа за топлото посрещане и любов.

Поздрав към епископа и многобройния народ отправи и отец Васил.

След празничните слова Негово Преосвещенство освети и икона на Успение Богородично, поставена на площада на селото, до трибуната, на която се извършват всички важни за селото тържества.

Голямата изненада за всички жители и гости беше представянето на химна на с. Железница. Химнът е дело на живущите в селото, ставрофорен иконом Кирил Попов – музика, г-н Георги Вукашинов – текст, както и на г-н Георги Андреев – аранжимент и Ива и Велислава Костадинови – изпълнители.

Гости на празника на с. Железница бяха г-н Николай Гюров, кмет на СО – Район „Панчарево“, г-жа Евгения Алексиева, председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите, към Народното събрание на Р. България, както и представители на различни организации и институции.

След водоосвещението за събралия се народ бе подготвена богата фолклорна програма.

 

Снимки: Ангел Младенов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 21

Skip to content