Продължете към съдържанието

В Самоков бе отбелязана паметта на св. свещеномъченик Симеон Самоковски

viber image 2023 08 21 11 04 48 619На 20 август в гр. Самоков бе тържествено отбелязан празникът на св. Симеон Самоковски. Стотици граждани и православни християни бяха изпълнили дворите на храм „Рождество Богородично“ – Бельова църква, където се намира гробът на българския свещеномъченик, пострадал по време на османското робство през 1737 г., за да вземат молитвено участие в празничните богослужения.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит св. Литургия възглави Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. На епископ Исаак съслужиха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храма, протойрей Георги Николов, протойерей Емилиян Дамянов, свещеник Любомир Славчев и дяконите Даниел Сираков и Кирил Попов.

Песнопенията по време на св. Литургия бяха изпълнени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия и д-р Стоян Малинов. Преди св. Литургия за „четец и певец“ бе подстриган Божият раб Александър.

В богослужебното тържество взеха молитвено участие кметът на Община Самоков г-н Владимир Георгиев, заместник кметовете, секретарът на Общината, представители на различни институции, общественици, почетни граждани, поклонници и многочислени вярващи люде от Самоков и околията.

След св. Литургия, епископ Исаак се обърна със слово към църковното изпълнение, в което говори за живота на св. Симеон Самаковски:

„Не е известно къде и кога точно е роден св. Симеон, но по Божий промисъл ни е известен неговият подвиг – за вярата в Бога, за светителското му служение, за любовта към Църквата, към повереното му паство и българския народ, за любовта му към Родината, за трудностите, изпитанията и мъченията, на които е подлаган. Свети Симеон, както се казва в едно от песнопенията, в негова прослава, замени архиерейската корона с трънен венец, а архипастирския си омофор с железни вериги, за да придобие безценния бисер Христа, Който го увенча със светостта. За това и сме събрани, за да благодарим на Бога за дадения ни Небесен закрилник и в негова прослава. Радостно е, че сте избрали празникът на града и на цялата Община да бъде празникът на св. Симеон, който светителствува тук, просвещава народа в истинната вяра, и го води по пътя на спасението. Честити са всички православни християни, живеещи в този град, които вече повече от 20 години така тържествено отбелязват празника на св. свещеномъченик, един от покровителите на българския род“.

Епископ Исаак преподаде отеческите поздрави и благословение на Негово Светейшество патриарх Неофит, благопожелавайки на присъстващите крепко здраве, душевен мир, мъдрост, Божия помощ и успехи в делата, за следване примера на св. Симеон Самоковски. Той благодари от името на патриарх Неофит за духовните грижи, които полагат архиерейския наместник – ставрофорен иконом Михаил Колев, предстоятеля на храма протойерей Любомир Мишков и църковните настоятели. Епископ Исаак благодари и на кмета на Община Самоков за всегдашната подкрепа и съдействие в различните инициативи на Софийска света митрополия и на Архиерейското наместничество в гр. Самоков.

След св. Литургия бе извършен водосвет и осветен курбан за здраве и благословение на жителите на града и дошлите поклонници. По-късно духовниците се поклониха в Самоковската св. обител „Покров Богородичен“.


ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 2

Skip to content