Продължете към съдържанието

Приключи ремонтът на камбанарията в Митрополитския храм „Успение Богородично“ в гр. Самоков

0001Напълно приключиха ремонтно-възстановителните дейности на камбанарията в митрополитския храм „Успение Богородично“ в гр. Самоков, каза пред БТА ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия.

Той посочи, че ремонт е бил извършен върху фасадата и всичко, което е свързано с оформлението на вътрешното пространство. 

През 2021 г. под патронажа на президента на Република България Румен Радев е обявена дарителска кампания заедно с Община Самоков, посочи отец Михаил, като каза, че иска да благодари на всички дарители, граждани и гости на града. Той добави, че за около две години и половина необходимите средства са събрани.

По думите му от всички страни на града може да се види камбанарията на храма и това е най-хубавата възрожденска сграда. Тя е с височина повече от тридесет метра и в цялото пространство вътре са изградени стълбищни клетки и площадки. Подменен е и изцяло механизмът на камбаните, които са пет на брой. 

В последствие отвън на фасадата са възстановени всички оригинални пластични елементи, които служат като украса, подмазани са вътрешните пространства на стените, защото в течение на времето мазилката е липсвала. Основен ремонт не е бил правен повече няколко десетилетия, разказа още свещеникът. 

През 1711 г. се издига централна еднокорабна част на този храм, а през 1793 се разширява на север и на юг с двата нови престола на св. Йоан Рилски и на св. свщмчк Харалампий от митрополит Филотей. Нито един храм в гр. Самоков няма камбанария до 1878  година.

Градежът на камбанарията започва през 1886 и през 1889 г. завършва. Това се случва под егидата на цар Фердинанд със средствата, които отделят самоковци като дарения и средства, които отделя Самоковската митрополия под председателството на митрополит Доситей. Камбанарията е умишлено разположена в три стъполовидни нива, които символизират троичността на Християнския Бог – Бог Отец, Бог Син, и Бог Свети Дух, а отгоре специфичната шапка има форма на митрополитска митра, за да покаже, че това е седалището на Митрополията, разказа още ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия.

По материал на БТА

{gallery}Novini/2023/2023-08-25-Samokov-kamb{/gallery}

 

Visits: 2

Skip to content