Продължете към съдържанието

Заупокойна литургия и панихида в памет на цар Борис III бе отслужена в Рилската Света обител

20230827093108 V SH2692 01На 28 август 2023 г. се навършиха 80 години от кончината на блаженопочившия, незабравим в българската памет, цар Борис III Обединител (1894-1943).

Миряни препълниха храма на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, където бяха отслужени Заупокойна архиерейска света Литургия и панихида в памет на цар Борис III по повод на 80-годишнината от неговата кончина. 

В Рилската света обител почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство рано сутринта на 28 август. На службата присъстваха: Негово Царско Величество цар Симеон и Нейно Царско Величество царица Маргарита, престолонаследникът Н.Ц.В. Борис, княз Търновски, Н.Ц.В. Константин-Асен, княз Видински, със съпругата си княгиня Мария Гарсия, Н.Ц.В. Калина, княгиня Българска, заедно със съпруга си Антонио Хосе Китин Муньос и синът им Н.Височество Симеон-Хасан, херцог Саксонски.

Богослужбите бяха предстоявани от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с Техни Високопреосвещенства: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Видински митрополит Даниил, Доростолски митрополит Яков, заедно с Техни Преосвещенства: Адрианополски епископ Евлогий, игумен на  Рилската света обител, Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастири, Белоградчишки епископ Поликарп и Велбъждски епископ Исаак, викарии на Софийския митрополит, Знеполски епископ Арсений и Смоленския епископ Висарион, викарии на Пловдивския митрополит.

В края на литургията Пловдивският митрополит Николай прочете възпоменателно слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него се казва:

"В молитвен спомен за достойна и непрежалима от Църквата и народа ни личност, но и с неизменна вяра във Всеобщото възкресение и тържеството на живота, отбелязваме в днешния ден осемдесетата годишнина от блажената кончина на владетеля-обединител на православния ни народ, приснопаметния Борис Трети – по Божия милост и съгласно народната воля Цар български. Прекланяме се пред светлата му памет, с благодарност и вечна признателност за всичко онова, което в един от най-сложните и изпълнени с драматизъм периоди от историята ни той е сторил за българския народ, и измолваме за него от Всеподателя Бога блажено успение и вечен покой, освобождение от всяка болка, печал и въздишка, и пребъдване в светлината на Божието присъствие – там, където пребивават всички праведници. 

В паметта на светата ни Православна църква и на българския народ цар Борис Трети остава завинаги с всеотдайната си любов към поверената му държава, със своята пословична скромност и мъдрост, с неизменно проявяваното от него християнско милосърдие и човеколюбие, добросърдечие и състрадателност, спечелили му още приживе ответната любов и привързаност към него на всички поданици, заедно с дълбокото уважение за вечни времена и преклонението пред него от страна на признателните поколения. Преди всичко обаче, като християнин и верен син на светата Църква, Негово Величество Борис Трети е останал в паметта на съвременниците си и като владетелят, който всякога се е стараел да изпълнява Божия закон и който във всичките свои мисли, решения и действия е търсил и се е ръководил от Божията свята воля за добруването и благопреуспяването на поверения му народ. Такъв той е останал и всякога ще пребъдва в църковната и народната памет. 

Безкористното му себеотдаване и бащинската му грижа за всички онези, над които Бог го е поставил да управлява, е принесло безброй много добри плодове, благодарение на които името му остава записано завинаги със златни букви в историята на народа и страната ни и паметта за него, като памет за праведник, ще бъде винаги с похвала. Затова нека и в този ден на възпоменание за земната ни раздяла с царя-обединител, с едно сърце и едни уста отново да се помолим за него, като още веднъж благодарим на Бога, задето в нужното за това време ни е дарувал толкова достоен, мъдър и човеколюбив владетел, отдал всичките си сили и живота си за своя народ и съумял да преведе страната ни през тежките изпитания на междувоенното време. Да сведем глави и отдадем почит на царя, издигнал авторитета на страната ни до най-висок пиедестал в нейната най-нова история; на царя, който обичаше своя народ и се радваше на неговата ответна обич така, както малцина български владетели са имали привилегията да бъдат обичани. 

Мирът и любовта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас и с православния ни народ во веки! Вечна и блажена да бъде паметта на приснопаметния Български цар Борис Трети Обединител!"

Политици и общественици също отдадоха почит пред паметта на цар Борис III, сред които бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.Сред гостите бяха общественици, хора от различни места на България и чужбина, пристигнали специално по повода.Съорганизатори на царското посещение бяха представители на НДСВ, присъстваха представители от академичните среди, фонд "Цар Борис и царица Иоанна".

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

По материали на БТА

{gallery}28-08-2023{/gallery}

 

 

Visits: 0

Skip to content