Продължете към съдържанието

Празник на град Драгоман

372036495 846416403892631 6556202520701797671 nНа 26 август, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия посети гр. Драгоман, Годечка духовна околия и отслужи празничен водосвет в храм "Св. архидякон Стефан" по повод празника на града.
Епископ Исаак бе придружен от архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и игумен на Искрецкия манастир "Успение Богородично". В храма те бяха посрещнати от : йеромонах Макарий, игумен на Неделишкия манастир "Св. Атанасий" , предстоятеля протойерей Асен Асенов, общинското ръководство, во главе с г-н Андрей Иванов, кмет на Община Драгоман, зам. кметовете г-жа Лидия Банкова и г-жа Емилия Милушева, общински съветници и гости от Цариброд – Сърбия, ръководители и представители на институции, местни общественици и спомоществуватели, които взеха и молитвено участие в отслужения водосвет за здраве и благословение на жителите на града.

След водосвета епископ Исаак поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, преподавайки им неговия първосветителски благослов. Епископът благодари за отправената покана към Негово Светейшество за 54-я рожден ден на града. Възползвайки се от присъствието си, в празничния ден архиереят благодари от името на патриарх Неофит за подкрепата, която Община Драгоман оказва на Софийска света митрополия, в духовно-просветната дейност на Църквата на територията на общината, в организацията, в построяването, обновяването и реставрацията на храмове, параклиси и манастири.
Епископ Исаак благопожела на всички присъстващи Божие благословение, живот, здраве, мир, любов, единство, мъдрост и успехи в духовен, обществен и личен план.
След молитвеното тържество в храма, ръководството на Община Драгоман, придружено от духовенството и гостите на града се отправиха към местния площад, където кметът приветства всички жители и гости, дошли на празника. Епископ Исаак благослови жителите и отправи кратко слово, в което ги призова да обичат града си и да утвърждават вярата си в Бога: "само чрез вярата си в Бога, любовта, и упованието в Него, любовта между човеците, единството, мира и разбирателството ще има и напредък.". Последва поздрав от председателя на Общинския съвет на Цариброд – Сърбия г-н Зоран Джуров, който изрази любовта на българите, живеещи в съседна Сърбия към Църква, род и майка България.Тържеството завърши с прием в сградата на общинската администрация.
 
Текст: Архиерейско наместничество при Годечка духовна околия
Снимки : Калиник Найденов
 
 
 


 

 

Visits: 3

Skip to content