Продължете към съдържанието

Епископ Поликарп взе участие в празника на манастира край с. Акритохори в Гърция

IMG d53ab7adb323f2e1b2f8c0c299b99b3b VНа 28 и 29 август, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, църковна делегация от Софийска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Делегацията беше в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, Петя Цурева, Мирослава Мерекьова, Матей Папучиев, Борис Папучиев и Климент Иванов.

Участието в тържествата на св. обител в Акритохори на духовници от Софийска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Епископ Поликарп взе участие в тържествената вечерна служба, която беше оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Перистери Григорий. По време на вечернята бе извършено литийно шествие около манастира и чина на петохлебието.

На 29 август епископ Поликарп и духовниците взеха участие в Божествената св. Литургия, която бе оглавена от митрополита на Перистери Григорий и Сидирокастро Макарий.

След св. Литургия бе прочетено и благословено коливо за здраве и благословение, беше извършен водосвет. Много богомолци бяха изпълнили храма и двора на св. обител, между които и много българи, дошли от София и Сандански. По традиция след богослужението последва празнична почерпка, обяд и моление с многолетие.

Тържествените богослужения бяха отслужени в централния манастирски храм, построен преди шест години, както и в стария храм, и двата посветени на св. Йоан Предтеча.

В тържествата взеха участие също така игуменът на светогорския манастир Пантократор, архимандрит Гавриил, братя монаси от манастира Ксенофонт и Пантократор, духовници и монаси, както и множество вярващи християни от Солун, Серес, Сидирокастро, Катерини и от околните населени места, както и о. Николай от Уганда.

Снимки: архимандрит Евтимий, йеродякон Поликарп и Петя Цурева

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

Visits: 3

Skip to content