Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие делегация на Еладската православна църква

53191479851 877d0795a3 o scaledНа 16 септември Негово Светейшество Българският патриарх и Софийския митрополит Неофит прие в сградата на Софийска света митрополия делегация на Еладската православна църква. Делегацията бе в състав: митрополитът на Сидирокастро Макарий, митрополитът на Марония и Комотини Пантелеймон и г-н Александрос Катсиарас, редакционен директор на научното списание на Еладската църква „Богословие“.

Целта на посещението на църковната делегация от Гърция е свързана с отправянето на лична покана към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за участие в международна научна конференция, свързана със 100-годишнината на списание „Богословие“, която ще се проведе в Атина от 11 до 14 октомври 2023 г.

По време на срещата митрополитите предоха топъл братски поздрав към Негово Светейшество от Негово Блаженство Архиепископ Йероним и от членовете на Светия Синод на Еладската православна църква. На свой ред Негово Светейшество  благодари за топлия поздрав и помоли архиереите да предадат неговата любов и обич към предстоятеля на Еладската църква и Светия Синод. Негово Високопреосвещенство митрополитът на Сидирокастро Макарий връчи писмо-покана за лично участие в конференцията на Негово Светейшество, както и почетни подаръци – юбилеен посох от името на Еладския Архиепископ. Патриарх Неофит прие с благодарност поканата, като пожела успех на международното мероприятие.  

Благодарности за топлото посрещане от Негово Светейшество поднесе и митрополитът на Комотини Пантелеймон, както и редакционният директор на списанието г-н Катсиарас. Митрополит Пантелеймон поднесе на Първосветителя на Българската църква архиерейско енголпие с образа на Господ Иисус Христос и издания на митрополията, а г-н Катсиарас подробна програма на предстоящата конференция. Гостите от Гърция запознаха Българския патриарх Неофит с програмата на конференцията, както и с подробностиq свързани с организацията. Те подчертаха, че по молба на Негово Блаженство Еладският Архиепископ поканите за участие в конференцията, лично се носят на всички предстоятели от специална делегацияq посочена от архиепископа.

В хода на срещата Негово Светейшество се поинтересува за обстановката след наводненията през изминалата седмица в Гърция. След като беше запознат, той изрази загриженост и отправи молитва за преодоляването на този природен катаклизъм.

В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, г-н Теодор Атанасов, началник Кабинет на Българския патриарх, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, иконом Костадин Тренев и протодякон Деян Коруноски.

 

Снимки: иконом Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 11

Skip to content