Продължете към съдържанието

Духовна беседа с архимандрит Вартоломей в Софийска света митрополия

53213531009 7fedf04873 k 3f7На 25 септември в Софийска митрополия се състоя духовна беседа с архимандрит Вартоломей (Газетас), игумен на Светогорския манастир „Есфигмен“. С благословението на Негово Светейшество Софийския  митрополит Българския патриарх и Неофит срещата се проведе в зала „Екзарх Стефан“ на Софийската света митрополия.

Архимандрит Вартоломей бе представен на присъстващите от архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир. Той благодари на светогорските монаси за участието им в празника на св. Силуан Атонски, чиято памет тържествено бе почетена в Църногорския манастир, като подчерта, че светецът събира духовници за поредна година от различни места по света. Архимандрит Вартоломей представи на аудиторията живота на св. Силуан и подчерта неговите най-важни достойнства и духовни трудове, а именно че по време на бурни времена (Първата световна война) той успява да изгради вътрешна духовна бран, да отхрани исихията в себе си и да придобие вътрешен мир и молитвеност. Едно от манастирските послушания на св. Силуан било да отговаря за 5000 човека, което той направил по най-добрия начин, като запазил мира и помогнал на лутащите да се преборят с отчаянието, да опознаят Господа в земния си живот и така да се подготвят за бъдещия.

„Светецът има едно послание“ – каза светогорецът. „Господ знае, че ние сме грешни, но ни задава въпросът защо не направим усилия да се променим? Характеристиката на християнина е целият му живот. Няма как да сме християни, ако не следваме заповедите на Христос. Законът за любовта е най-важният, защото и лукавият има въздържание, но няма любов. Любовта е начин на живот, единството е част от нея. Да понасяме един другиму теготите, да не търсим личностното ни право от човеците и да считаме за ближен не само непознатия, просяка и съседа, а и децата, и всички членове на нашите семейства и фамилии“ – каза отец Вартоломей. Той говори за брака и за това, че съпрузите нямат търпимост един към друг. Още при първото помръкване от неразбиране са готови за развод, което означава, че не искат да смирят, не могат да простят, защото ще си накърнят личното достойнство. Светогорецът подчерта, че може да ходим ревностно на богослужби, редовно да се изповядваме, да спазваме постите, но нищо не ни ползва, ако не полагаме усилия да заобичаме другите, „ако нямаме любов, нищо не ни ползва“. Той обясни, че това важи и за тези, които се мислят за по-православни от другите и ги съдят за едно или друго, като така сами се отричат от единението, което води към Бога. „Единството на християните е в благодатта Божия и в общата вяра. Духовната ни борба е нашата самоличност. Не подобава като християни да сме тъжни, недоволни, отчаяни, страхливи, а да имаме мир, радост, любов. Целият ни живот трябва да бъде празник, защото сме в армията на Христос, Който победи смъртта и лукавия“ – каза в беседата игумен Вартоломей.

На госта му бяха зададени различни въпроси, като индиректно му бе поставен и този за войната в Украйна. Той разясни какво означава да благословиш завоевателни действия и какво е да благословиш войската. „Когато Църквата се превръща в оръжие, тя представа да бъде Църква“ – ясно каза той. Други въпроси бяха свързани с подрастващите и тяхното възпитание. Отец Вартоломей говори за младежката депресия, за безразличието на младите хора към живота, които отдават голямо значение на преходните неща, и изтъкна ролята на родителите, които трябва да помагат на децата си да се самоопознаят. Ранното отчуждаване на децата от родителите води до редица тежки последствия, сподели игуменът. „Чрез децата се изпитва нашата родителска вяра и надежда в Бога. Ние да се молим, а чрез нашето постоянство да покрием немощта на децата“ – каза още той.

На някои от въпросите допълнение направи йеромонах Апостол от Ефсигменското братство, който е квалифициран теолог, филолог и психолог. Духовната среща завърши с благодарност към светогорските монаси, които продължиха в лични разговори да съветват интересуващи се християни.

Преводач на духовната беседа от гръцки език бе Анула Христова, богослов с бакалавърска и магистърска степен от Софийския университет и петгодишна научна специализация по систематическо богословие в Солунския държавен университет„ Аристотел“.

На срещата присътваха светогорски монаси, софийски духовници, доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ, както и множество православни християни.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 3

Skip to content