Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към висшите православни български богословски школи в началото на новата академична учебна година

Logo Spasi i Sohran 0001 1dcСКЪПИ СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ
ВЪВ ВИСШИТЕ НИ БОГОСЛОВСКИ ШКОЛИ,

Знаменателната година, през която тържествено отбелязваме столетие от началото на висшето богословско образование у нас, е повод за заслужена радост както за всички вас, така и за цялата ни света Православна църква, която, поради самата си богочовешка природа, е естествен носител, застъпник и най-голям насърчител на каузата на чистото, богодарувано и спасително православно богословие. Същевременно стогодишнината на висшето ни богословско образование предполага и равносметка на изминатия дълъг път и добросъвестна, реална оценка на неговото настоящо състояние и перспективи.

Тази годишнина е високо достижение, което задължава: на първо място пред Бога – Източника и Извора на всяко автентично богословие, което в собствен смисъл е Слово за Него единия и Неговото въчовечаване в личността на нашия Господ Иисус Христос, заради нас и заради нашето спасение, и, на второ място – пред светлата памет на нашите първоучители и всички наши предци, положили основите и градили с много ревност и всеотдайност, с постоянство и жертвоготовност традициите на висшето ни богословско образование, под грижите и с благодатната помощ и напътствия на светата ни Църква.

Доколко днес сме останали верни на свещените завети на тези наши първоучители? Как стои висшето ни богословско образование, съпоставено с богословските достижения на братските православни традиции? Намира ли православното богословие у нас своето въплъщение в живота на Православната ни църква и на православния ни народ, за които са предназначени преди всичко неговите плодове? Това са важните въпроси, които стоят пред нас днес, а отговорите на тези въпроси всекидневно даваме всички ние заедно, като Църква и народ Божии, възвестяващи славата на Всевишния наш Бог в днешния духовно объркан и разединен, но все така обичан от Него свят.

Нека радостта от честваната стогодишнина на богословското образование в скъпата ни родина да ви окриля и ви даде допълнителни сили в началото на новата академична учебна година. Да ви вдъхновява към апостолска ревност и към усърдие в изучаването на спасителното учение на Православната църква, а животът ви да бъде съобразен с вечните истини на това богословие, което е наука на науките, защото единствено от всички може да предложи верни отговори на най-важните въпроси на човешкото съществуване.

Божият мир и радостта в Светия Дух, благословението и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и молитвите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски да бъдат с всички вас!

На добър час! Благодатна и доброплодна нова академична учебна година!

С отеческа в Христа обич и благословение,

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

02.10.2023 г.

  гр. София

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content