Продължете към съдържанието

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит при откриването на Националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“

Logo Spasi i Sohran 0001 1dcВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,


ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО СЕРАФИМ,
УВАЖАЕМИ ПРОФ. ЮРУКОВ,

РЕКТОР НА ЮГОЗАПАДНИЯ УНИВЕРСИТЕТ „НЕОФИТ РИЛСКИ“,
УВАЖАЕМИ ОРГАНИЗАТОРИ И УЧАСТНИЦИ
 В НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

 

Събитията, посветени на 230-годишнината от рождението на великия просветител на българския народ, отец йеромонах Неофит Рилски, са безспорно важни и паметни за всички вас – посветилите се на проучването, опазването и популяризирането на неговото изключително по своите измерения книжовно наследство, както и за всички, свързани с университета, носещ неговото име. Тази годишнина обаче е паметна и за цяла България и особено за Православната ни църква, защото неговото духовно-просветно дело, според мащабите и плодовете си, е дело общонародно, което го поставя редом до най-големите наши будители, до всепризнатите и всенародно почитани колоси на православната ни духовност и книжовност от всички времена.

Справедливо титулуван като „патриарх на българските учители и книжовници“ (К. Иречек), йеромонах Неофит Рилски е истинско олицетворение на онзи път, който е бил провидян и посочен на народа ни още от равноапостолния наш Покръстител свети княз Борис-Михаил, от нашите първоучители – светите братя Кирил и Методий, и от всички техни приемници, надграждали през вековете върху положените от тях здрави основи. В този път и този идеал, чиято неизменна перспектива е постоянният духовно-културен възход на българския християнски род и равняването му според най-високите образци на европейската християнска цивилизация, православната вяра, духовност и църковност са неотделими от стремежа към просвета, наука и висока култура.

Неподражаемо съчетал в личността си монаха и учения, духовника и просветителя, църковника и книжовника, отец Неофит Рилски остава и днес за нас образец и пример за претворяване и въплъщаване в живота на тъкмо този висок идеал, който ни е завещан веднъж и завинаги от родилите ни в Господа и във вярата наши предци и първоучители. За духовника и книжовника Неофит Рилски, както и за всички носители на автентичния православен български дух, останали завинаги в църковната и народната памет, Христос е „истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9), и точно поради това вярата в Него е нашият път – чрез просвета – към спасение и вечен живот.

С този висок духовно-просветен християнски идеал сме призвани да живеем и днес. Във време на различни духовни, ценностни и идентичностни кризи той ни е нужен повече от всякога, а затова ни е нужно и изучаването на живота, пътя и подвига на онези наши предци, които са го въплъщавали в най-високото за човека съвършенство. Своето завинаги запазено място сред тях заема и нашият отец йеромонах Неофит Рилски!

Отечески благопожелаваме успех на настоящата научна конференция, вярвайки, че плодовете от вашия труд ще обогатят съществено познанията ни за този изключителен наш духовник и просветител от миналото, ще допринесат за още по-дълбоко осъзнаване на действителните измерения на неговото дело и творчество и ще подбудят нови негови следовници към подражание на оставения ни от него пример.

Божето благословение да бъде с всички вас и Пресветият Божи Дух, Който е Дух на Премъдрост и всяка истина, да ви упътва в трудовете ви – за прослава на Божието име и за духовно-културното преуспяване на православния ни народ!

Вечна и блажена да бъде паметта на отец йеромонах Неофит Рилски!

На добър час на научната конференция!

С отеческа в Христа обич и благословение,

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

05.10.2023 г.

  гр. София

Visits: 3

Skip to content