Продължете към съдържанието

Първа св. Литургия в столичния храм „Всички български светии“

5980080На 10-и октомври, когато Църквата прославя 26-те Зографски мъченици, бе отслужена първата св. Литургия в осветения на 11-и септември храм „Всички български светии“, който се намира в двора на  ВТУ „Тодор Каблешков“.

Богослужението в храма на стогодишния столичен университет бе предстоявано от протойерей Георги Димитров, предстоятел на храм „Св. Троица“ в ж. к. „Гео Милев“. Камбаната за начало на първата св. Литургия удари проф. д-р инж. Димитър Димитров, IT-мениджър на университета и основен спомоществувател на организацията по изграждането и облагородяването на храма.

Десетки православни християни от енорията съучастваха на молитвеното събрание, а мнозина от тях се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата, след тържествено многолетствие, о. Георги благодари на всички присъстващи и сподели духовната си радост от първата литургия в първия столичен храм, посветен на Всички български светии. „Не ги почитаме достатъчно“ – каза отец-предстоятеля – „но това показва, че са наши, защото пророк не бива без почит, освен в своя дом. Това не бива да ни притеснява, но винаги да ги търсим и да знаем, че са до нас. Те чакат да ги потърсим, за да ни помогнат“.

След светата Литургия о. Георги благослови и хлебни приношения, донесени и раздадени от енориашите, за здраве и спасение.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 16

Skip to content